Nu stängs getingmidjan – så påverkas du

Tågspåren mellan Stockholm Central och Stockholms södra stängs av i åtta veckor nu i sommar. Så här planerar SJ, Trafikverket och MTR att lösa trafiken under avstängningen.

  • Publicerad 09:30, 23 jun 2019

Anledningen till avstängningen är att Getingmidjan, Sveriges i särklass viktigaste tågsträcka, måste renoveras. Imorgon 24 juni, inleds årets avstängning, då två broar ska bytas dels bron över Söderström, dels bron mellan Riddarholmen och Söder Mälarstrand. Arbetet pågår under åtta veckor. Totalt räknar man med att 450 000 resenärer kommer drabbas av avstängningen.

Nu börjar avstängningarna på Gröna linjen

– Det här är den längsta avstängningen av trafiken på Getingmidjan vi någonsin haft. Totalt arbetar omkring 450 personer i sommar för att allt ska bli klart, sa trafikverkets projektchef Kent Sahlman tidigare.

Det innebär att alla fjärrtåg söderifrån kommer stanna vid Stockholms södra eller Flemingsberg och tågen norrifrån vid Centralstationen. Resande däremellan hänvisas främst till pendeltågen vilket bland annat kan innebära en ökad trängsel.

För att underlätta för alla som åker tåg till och från Stockholm i sommar gör MTR en rad förbättringar jämfört med fjolårets avstängning. Bland annat körs fler tåg samtidigt som man sätter in långa tåg på fyra lördagar under sommaren.

Flera åtgärder

Även SL satsar på flera åtgärder för att underlätta under byggtiden.

– Vi kommer ha informationsvärdar på plats och även viseringsvärdar, som ska ta biljetterna manuellt för att det inte ska bli köer vid spärrkioskerna när fjärttågsresenärer ska resa vidare. Vi kommer även ha trygghetsvakter dygnet runt vid Stockholm södra, säger säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

– Trafikverket ska även skylta mycket för fjärrtågsresenärerna och vid Stockholms city blir det gula golvmarkeringar som vi inte hade förra året så resenärerna leds till rätt plattformar för pendeltågen. Vi och alla inblandade aktörer försöker att samarbeta för alla resenärer ska hitta fram.

Även stopp på tunnelbanan i sommar

Även SL renoverar Söderströmsbron vilket innebär stopp på tunnelbanan i sommar mellan Slussen och T-Centralen. De båda linjerna kommer vara stängda flera veckor vardera. Resenärer får då byta linje för vidare färd.

1–15 juli går inga tåg på Röda linjen mellan Slussen och T-Centralen.

16 juli–12 augusti går inga tåg på Gröna linjen mellan Slussen och T-Centralen.

Så här påverkas trafiken

✔ Tåg norrifrån vänder vid Stockholm C.

✔ Tåg söderifrån vänder vid Stockholms Södra eller Flemingsberg.

✔ Alla som kommer söderifrån, eller åker söderut från Stockholm, måste byta och åka med SL:s pendeltåg i Citybanan.

✔ SJ:s tåg Snabbtåg från Göteborg, Malmö och Köpenhamn får slutstation Stockholms Södra.

✔ Alla regionaltåg och Inter City-tåg får slutstation Flemingsberg.

✔ Nattåg från Malmö får slutstation Flemingsberg.

✔ Snabbtåg från Karlstad får slutstation Flemingsberg.

✔ För vidare färd till Stockholm C hänvisas tågresenärer till SL:s pendeltåg, som kan köras på Citybanan och inte påverkas av avstängningen på Getingmidjan.

DATUM för största arbetet i sommar – bytet av två broar

26 juni: Pråm med brodelar anländer från Västerås.

27 juni: Bron över Söderström börjar kapas upp i olika mindre delar.

28 juni: Halva bron över Söderström lyfts av.

29-30 juni: Den andra halvan av bron över Söderström lyfts av.

6-7 juli: Brodelar över Söder Mälarstrand lyfts av.

8-9 juli: Nya brodelar över Söder Mälarstrand lyfts på.

13-16 juli: Nya brodelar över Söderström lyfts på.

19 augusti: Allt ska vara klart och det första tåget ska kunna köra på sträckan klockan 04.57.

VIKTIGAST. Getingmidjan är den mest trafikerade tågsträckan i Sverige och den upprustning som nu görs är avgörande för att punktligheten i hela Sveriges tågtrafik ska bli bättre. Foto: StockholmDirekt