MÄLARVÄGEN. Trafiken på Mälarvägen i Väsby lades om klockan 04.00 på torsdagsmorgonen. Foto: Privat

Nu stängs Mälarvägen av – fram till 2021

Klockan 4 på torsdagsmorgonen stängdes delar av Mälarvägen i Väsby av för vägarbete – som ska pågå i tre år. Men för många trafikanter verkade omledningen av trafiken komma som en överraskning.

  • Publicerad 15:48, 10 okt 2019

Ofta blir det lite kaos första dagarna när man förändrar trafikmiljön så pass mycket som man gjort i samband med den här omläggningen.

Tidigt på torsdagsmorgonen stängdes delar av Mälarvägen av för att inleda det arbete som ska pågå till 2022. Mälarvägen ska inom projekt Fyrklövern byggas om till stadsgata med gång- och cykelvägar, vatten och avlopp samt en ny fyrfilig körbana som kantas av träd.

– Vi bygger om från trafikplats Glädjen och fram till korsningen Mälarvägen/Dragonvägen, säger Jenny Gustafsson som är enhetschef för anläggningsprojekt i Upplands Väsby kommun.

För trafikanterna blir det lite knöligt de närmaste åren. Trafiken från Väsby ut till E4 leds om över Hotellvägen. Och om du kommer från E4 tar du den tillfälliga vägen mot Väsby. Man kommer ut från och in på E4:an vid Glädjen.

– Trafiken kommer att vara omlagd under hela entreprenadtiden, sannolikt till 2021, säger hon.

VÄGBYGGE. Mälarvägen i Väsby byggs om till stadsgata. Foto: Privat

MÄLARVÄGEN. På torsdagsmorgonen lades trafiken om i Väsby. Foto: Privat

Lätt kaosartad morgon

Avstängningen av Mälarvägen och omläggningen till tillfällig väg var sedan länge planerad av kommunen. Informationen verkade dock inte riktigt ha nått ut till alla. Flera kommentarer i lokala facebookgrupper vittnade om en lätt kaosartad morgon.

"Man känner sig lagom instängd på kavalleri och måste gå världens omvägar för att komma till bussar eller förskola.. helt sjukt hur man stänger alla vägar och inte öppnar ett enda övergångsställe eller liknade."

"Det förklarar varför det var galet mycket bilar på Smedbyvägen förbi brandstationen i morse."

"Jag skulle med 524 från Ekebovägen (Burger King) och förstod inte ett dugg. Jag såg bussen när den svängde upp mot hotellet och fick springa rakt över vägen upp mot hotellet och fick stoppa bussen mitt i vägen."

Dialog med bussbolaget

Entreprenören NCC har haft en dialog med bussbolaget inför vägomläggningen.

– Första timmarna av avstängningen har gått som planerat, men det finns vissa förbättringar och justeringar vi kan göra för att det ska bli så bra som möjligt, säger Jenny Gustafsson och fortsätter:

– Ofta blir det lite kaos första dagarna när man förändrar trafikmiljön så pass mycket som man gjort i samband med den här omläggningen. Det handlar om att bilisterna vänjer sig och anpassar sig bland annat genom att börja använda alternativa vägar när det är möjligt.

OMLEDNING. Så här läggs trafiken om när delar av Mälarvägen stängs av. Foto: Upplands Väsby kommun

Ombyggnad Mälar- och Husarvägen

Under 2019 inleder Upplands Väsby kommun ett omfattande ombyggnadsarbete i centrala Upplands Väsby. Delar av Mälar,- Husar-, och Ekebovägen kommer att få en förbättrad gatu- och trafikmiljö. Arbetet är en del av byggprojektet Fyrklövern. Det kommer att ske i etapper under en fyraårsperiod, vilket innebär att arbetet beräknas vara klart till 2022.

Sträckorna på Mälar- och Husarvägen kommer att få en mer stadsmässig karaktär med nya gång- och cykelvägar, samt träd på bägge sidor.

Entreprenör är NCC.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt