Stopp var det här. Mellan Brantingsgatan och Kampementsgatan kommer inga bilar fram. Foto: Mimmi Epstein

Nu stängs Värtavägen av – bilar och buss leds om

Tidigare löften om att hålla hela Värtavägen öppen för genomgående trafik sprack. Nu stängs delar av vägen av och bussarna tvingas ändra sina rutter. Enligt staden är det oklart när vägen kan öppna helt igen.

  • Publicerad 09:18, 30 jun 2017

Östermalmsnytt har tidigare skrivit om det planerade ca 1,5 kilometer långa cykelstråket som ska anläggas längs Värtavägens östra sida och som beräknas kosta 58 miljoner kronor, nästan dubbelt upp mot de 31 miljonerna staden först räknade med. Cirka 70 p-platser och en återvinningsstation försvinner.

Cykelbana på Värtavägen för 58 miljoner – därför blir den så dyr

Först var beskedet att ettans buss skulle kunna trafikera Värtavägen under byggtiden. Men nu kommer det att vara helt avstängt mellan Brantingsgatan och Kampementsgatan fram till augusti.

– Det är för att få en ökad produktionseffektivitet och för att inte få så korta etapper. Bilar som kör in Värtavägen av misstag får köra in på Askrikegatan om de kommer söderifrån och Kampementsgatan om man kommer från andra hållet, säger Jan Halén på trafikkontoret.

Enligt staden ska däremot fotgängare och cyklister kunna ta sig fram längs hela sträckan under byggtiden.

Efter den 20 augusti kommer avstängningen att flyttas.

– Var vet vi inte än.

Sommaren 2018 beräknas arbetet med den dubbelriktade cykelbanan vara klart.

Kommer det dröja tills dess innan man kan köra mellan Valhallavägen och Tegeluddsvägen eller att bussarna kan rulla längs Värtavägen igen?

– Det vet vi inte heller, vi tittar på olika lösningar.

39 000 kronor per meter – nu byggs Östermalms omtvistade cykelbana

Enligt trafikkontoret har information om avstängningen skickats ut till de närboende postledes. Men flera Östermalmsbor har hört av sig till Östermalmsnytt och är upprörda över att gatan stängs av och att ettans buss leds om. Många klagar på bristande information.

– Jag klarar mig men jag är bekymrad över hur alla äldre ska göra det. Det är rena kaoset här och de stängslar bland annat  in övergångsstället som man kan ta för att ta sig till tunnelbanan vid Brantingsgatan. Samma sak med busshållplatsen för buss 1. Det finns ingen info eller logik, säger Östermalmsbon Christina Britton.

Värtavägen är avstängd för bil- och busstrafik till den 20 augusti. Foto: Mimmi Epstein

Hållplatser dras in

Hållplats Gärdet: flyttas till tillfälliga hållplatslägen på Tegeluddsvägen.

Hållplats Kampementsbacken: Dras in. Resenärer hänvisas till hållplats Tessinparken på Erik Dahlbergsgatan.

Hållplats Storskärsgatan och hållplats Värtavägen: Dras in. Resenärer hänvisas till hållplats Valhallavägen respektive hållplats Erik Dahlbergsgatan på Erik Dahlbergsgatan.

Källa: Keolis.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43

Ny satsning ska stoppa droghandeln på Plattan

Nyheter Trygghetsgruppen flyttar in mitt på Sergels torg Nu är alla samlade under ett och samma tak – mitt i händelsernas centrum.fredag 20/7 11:44