Störtförälskelse. Musikern Marek Pawlak kom till Sverige från Polen 1972. "Det fanns inga musiker och ingen mat", berättar han om beslutet att lämna de svåra hemlandet som då styrdes av den sovjetiska kommunistregimen. Två år senare träffade han Teresa på en semester i Polen. Han friade efter en vecka. Foto: Claudio Britos

Nu står miniatyrsamhället Granby i full blom

Nu har livet återvänt till Granby – koloniområdet som är mer som en by. HuddingeDirekt har besökt miniatyrsamhället och hittade moppefantaster, polska trädgårdsmästare och en bit Stockholmshistoria.

  • Publicerad 08:50, 30 maj 2019

Det grönskar i Granby. Potatisblasten väller upp ur jorden, äppelträden står i full blom och maskrosorna har invaderat på sina håll i de annars välskötta koloniträdgårdarna. Granby är inte som ett vanligt koloniområde där det är 100 procent fokus på odling. Här avgränsas tomterna med häckar och stugor stora nog att sova i finns på varje tomt.

I planhandlingarna från 60-talet beskrivs området som en by, med kvarter "med små torgbildningar", och det är så det känns. Granby är mer en by än ett koloniområde.

– Vi är här från att de sätter på vattnet på våren tills att de stänger av det på hösten. Vi är ju pensionärer, säger Teresa Pawlak som står med fingrarna i rabatten och svettas i den brännande solen.

Hon och maken Marek kom till Granby för 30 år sedan. Det märks på den finurligt omhändertagna trädgården. När de kom hit stod det stora tallar på den klippiga och sluttande tomten, nu letar sig olika typer av odlingar och små trädgårdstomtar och figurer upp längs med slänten mot den lilla friggeboden på toppen. På klipphällen ligger en trave tallkottar utspillda för att påminna om den tall som en gång stod där.

– Varje år ändrar jag någonting. Jag har tänkt att jag ska sluta, men sen kommer våren och då är man igång igen. Vi kommer från Polen. Där är det viktigt att trädgården är tipptopp. Det får inte vara något ogräs eller något vilt som växer. Det måste vara fint för ögat.

Byggdes för stockholmare

Granby och grannområdet Ekedal var från början jordbruksmark som tillhörde Lissma gård. Men 1951 köpte Stockholms stad Lissma gård med tillhörande marker. Köpet var en del av en våg av markköp som staden gjorde för att säkra Stockholmarnas tillgång till friluftsliv. Sex år tidigare hade Stockholm köpt det som idag är Ågesta friluftsområde och delar av Orlångens naturreservat. I mitten av 1960-talet började Granby byggas.

Men medan Stockholm fortfarande äger Ågesta friluftsområde har de valt att sälja sina markinnehav i Lissma. Först försökte staden sälja marken till Huddinge kommun. Men kommunen hade ingen lust att hantera nära ett hundratal arrendatorer. I stället gick till slut grannarna i Granby ihop och köpte loss marken själva.

Det oändliga lugnet avbryts plötsligt när en man på en gammal moppe brummar förbi. Han försvinner ur synhåll bakom en häck, men bara någon minut senare kommer han knatandes till fots nerför grusvägen.

– Det är en jävla massa att göra så fort de sätter på vattnet och sommaren kommer igång, säger mannen som visar sig heta Reine Andersson.

Moppepojke. På sin Crescent känner sig Reine Andersson ung igen. Foto: Claudio Britos

Han tillhör det yngre gardet i byn och är en del av maskinkommittén. I uppdraget ingår det att klippa gräsmattor och nu är det dags för den gemensamma fotbollsplanen att få en trimning. I Granby finns flera gemensamma ytor – en fotbollsplan, en lekplats och en dansbana för bröllop och gemensamma fester.

Men han tillåter sig själv en paus för att visa upp sina moppar.

– Det är kul att köra moppe, det är som att vara ung på nytt! Jag har en bild på mig själv från -75 med en precis likadan.

Reine visar upp sin gamla Crescent utan bakdämpare – en "stummis" som han kallar det – innan leder oss vidare in i trädgården där han odlar rädisor, rabarber, lök och annan "småskit som man bara kan ta av när man känner för det".

– Jag tror nog jag blir årets vinnare i maskrostävlingen, säger han och lägger av ett hest skratt.

Räddade stugor

Nästan hela Dalens koloniområde jämnades med marken på 60- och 70-talet för att göra plats åt ett nytt jättesjukhus. Planerna krympte dock till ett mindre sjukhus (Dalens sjukhus) och ett nytt bostadsområde (Dalen).

Flera av sportstugorna räddades och flyttades till Granby koloniområde i Lissma i Huddinge.

I bakgrunden hör man suset från väg 259, Haningeleden, som åker förbi tätt inpå Granby. Snart är tanken att den vältrafikerade vägen ska bli ännu större. Motorvägsbygget Tvärförbindelse Södertörn ska dras där den nuvarande vägen går och sluka motorcykelklubbens klubbhus på andra sidan vägen.

Det är synd, tycker Ulla och Kjell Wettermark, som har varit på flera av Huddinge MCK:s fester.

– De bjuder in till fest flera gånger om året. Det är inte några Hells Angels det där, de är så snälla.

Tillsammans med det lilla stugområdet och minigolfbanan i Lissma park bildar Granby och motorcykelklubben ett litet miniatyrsamhälle som lever upp under sommarhalvåret, med loppisar och bilträffar.

Ulla och Kjells hus byggdes 1969, några år efter att de första spadarna satts i marken i området. Men alla hus byggdes inte från grunden. Vissa är gamla arbetarstugor som flyttades till Granby från Dalen då Dalens sjukhus skulle byggas.

– Jag har hört att några stugor flyttades hit från Skarpnäcks och Orhems koloniområden, säger Kjell.

Allt för barnbarnen. För Ulla och Kjell Wettermark är det snart slutodlat och dags att sälja kåken de spenderat varje sommar i sen 1999. Men än så länge är de kvar, lite för barnbarnet Emils skull. "Vi får inte sälja för honom". Foto: Claudio Britos

Lissmas historia: Herrgård, krigsfångar och odling

Under medeltiden fanns två gårdar på vardera sida av Lissmasjön, Söderlissma och Norrlissma. På 1600-talet blev Lissma ett säteri och en herrgård med en pampig mangårdsbyggnad byggdes på den södra gården.

1885 byggdes flera skolor runt om i Huddinge, bland annat en i Lissma.

1920 byggdes nya Lissma skola, ett stenkast från den gamla skolan, som en del av folkskolans utbredning i hela landet.

Under andra världskriget användes Lissma gårds huvudbyggnad som interneringsläger för sovjetiska soldater som flytt ur tysk fångenskap.

1951 köpte Stockholm stad Lissma gård för att säkra stockholmarnas friluftsliv. Efter det förföll herrgården som till slut brändes upp av brandförsvaret 1970.

1959 upphörde skolverksamheten i Lissma.

På 1960-talet etablerades koloniområdena Granby och Ekedal.

1985 revs det första skolhuset, då 100 år gammal.

1986 flyttar Huddinge MCK in i den gamla skolan.

2019 planeras motorvägen Tvärförbindelse Södertörn med en stor ny trafikplats intill Lissmasjön. Folkskolan kommer troligen rivas medan koloniområdena överlever.