Mötesplats. Johan Nilsson (M), ordförande i stadsdelsnämnden, vill att den nya mötesplatsen hamnar centralt i Älvsjö, där känslan av otrygghet är som störst. Foto: Björn Dalin & Sacharias Källdén

Nu startar arbetet med ett kulturhus i Älvsjö

Nu drar arbetet med att skapa ett nytt kultur- och aktivitetshus igång i Älvsjö. Första steget är att Älvsjöborna själva får tycka till om den nya mötesplatsen.

  • Publicerad 08:29, 29 maj 2019

Ända sen 2015 har Moderaterna i Älvsjö drivit frågan om ett kulturhus i Älvsjö. Då var partiet i opposition och förslaget hamnade i soptunnan.

I valrörelsen lovade Johan Nilsson (M), som nu sitter på ordförandestolen i stadsdelsnämnden, att fortsätta jobba för ett kulturhus “i någon form” om det blev maktskifte i Stockholm.

Vallöftet från (M): Kulturhus till Älvsjö

Det är det löftet som nu ska förverkligas – med hjälp av Älvsjöborna. Under första hälften av juni samlas idéer in från medborgarna.

Inte i klass med kulturhuset i City

– Den här dialogen är det officiella startskottet för att få till en mötesplats/kulturhus/aktivitetsplats i Älvsjö. Det första vi vill göra är att höra vad Älvsjöborna vill ha. Sen får förvaltningen börja jobba och forma den här mötesplatsen, säger Johan Nilsson (M).

Några begränsningar för vad man kan önska sig finns det inte, men Johan Nilsson (M) betonar att det inte kommer att bli något nytt kulturpalats i Älvsjö.

– Säger man kulturhus tänker folk på kulturhuset Sergels torg. Den ambitionsnivån har vi inte men vi försöker absolut inte tona ner förväntningarna. Ett aktivitetshus kan vara ett kulturhus. Vi får se vad Älvjsöborna säger, säger Johan Nilsson.

Hans intention är att verksamheter som bibliotek, öppen förskola, medborgarkontor och ungdomsgård ska samlas under samma tak och att stadsdelen samtidigt kan få loss ytor som kan användas till replokaler, föreningsmöten, galleri eller kollektiva ateljéer.

Budget och tidplan oklar

Någon prislapp som anger vad kulturhuset får kosta finns inte än. Notan väntas klarna nästa år när förvaltningen sammanställt medborgarnas förslag och tittat närmre på var mötesplatsen ska ligga. Förvaltningen undersöker just nu vilka lokaler stadsdelen har tillgång till idag.

– Vi är inte låsta vid en lokal i nuläget men det måste vara centralt i Älvsjö där behovet av verksamhet som kan skapa trygghet är som störst, särskilt kvällstid, säger Johan Nilsson.

Hans ambition är att mötesplatsen kan invigas inom en snar framtid, gärna nästa år.

Så lämnar du förslag om Älvsjös nya mötesplats

Tyck till om Älvsjös nya mötesplats på webben https://www.stockholm.se/aktivitetalvsjo

eller mejla till alvsjo@stockholm.se

Du kan också skicka ett brev till Älvsjö stadsdelsförvaltning, Box 48, 125 21 Älvsjö.

Förslag samlas in till den 23 juni.