Nybygge. 172 bostadsrätter är ett av flera byggprojekt som nu är igång i Årstaberg. Foto: Equator Stockholm

Nu startar bygget av Årstabergs nya "cykelkvarter"

Ännu ett byggbolag flirtar med stans cyklister. Nu är det Besqab som hoppas locka cyklande köpare till Årstaberg där 172 nya bostadsrätter börjar byggas.

  • Publicerad 11:34, 17 dec 2019

På Årstaskogs väg, inte många meter från Årstabron och Årstabergs station, startar nu bygget av Besqabs nya kvarter Vélo, det franska ordet för cykel.

Läget, precis intill gång- och cykelstråket utmed järnvägsspåren, har fått ge namn åt husen som ska få cykelverkstad, cykelkrokar på balkongerna och nära 400 parkeringsplatser för cyklar. Dessutom skänker byggherren en cykel för varje såld lägenhet till en välgörenhetsorganisation.

– Egentligen är det köparen som i förlängningen skänker en cykel till barn i Afrika som har för långt att gå till skolan. En cykel kan ändra på det, säger Besqabs regionchef i Stockholm Staffan Grundmark.

Vélo är ett av flera bostadsbyggen som profileras för att locka cyklande köpare. Ett annat exempel på ett “cykelvänligt” boende är Florahuset, som just nu byggs i Midsommarkransen. Huset vid korsningen mellan Cedergrensvägen och Bäckvägen ska bland annat få cykelverkstad och utlåning av elcyklar.

1000 nya bostäder i Årstaberg

Enligt Staffan Grundmark är det självklart att byggherrarna numera försöker tänka till för att göra nybyggen mer attraktiva för cyklister.

– Det känns i Stockholm idag att cyklande och cyklisterna har fått mycket mer plats och att intresset för cykling är så mycket större idag. Just det här läget är fantastiskt bra ur pendlarsynpunkt. Det är nära en knutpunkt för kollektivtrafik och Söder är fem minuter bort på cykel, säger Staffan Grundmark.

Vélo byggs precis bredvid Ikanos höghus, där det tredje och sista huset också byggs just nu.
Totalt ska det bli runt 1 000 nya bostäder i det gamla industriområdet nära Årstabergs pendeltågsstation de kommande åren.