Svängigt! Balkanbandet Fest i byn, rapparen Malcolm, sångerskan Marit Bergman, Dogge Doggelito och Systrarna Sahin är bara några av alla artister som uppträder i Skärholmen idag. Foto: Pressbild

Nu startar firandet. Skärholmen fyller 50. Fest hela dagen.

Hallå där Anette Manoti, samordnare för civilsamhälle och demokratiutveckling i Skärholmen. Hur blir jubileumsfesten idag den 8 september?

  • Publicerad 11:50, 8 sep 2018

– Det blir nånting helt annat än 40-årsjubiléet då kungen var här. Då var det inte så mycket ett folkligt firande. Den här gången är det Skärholmsborna och föreningslivet som själva skapar festen tillsammans med stadsdelsförvaltningen. Det blir roligare tycker jag.

Lite som den årliga Skärholmsdagen?

– Ja, fast större och mer! Vi har över 40 lokala föreningar och organisationer som är med och gör saker, det kommer vara en otrolig mångfald och variation.

Så maxad blir Skärholmens 50-årsdag

Hur mår föreningslivet i stadsdelen annars?

– Det startas nya föreningar hela tiden. En av mina uppgifter är att hjälpa dem att söka bidrag. Det finns otroligt mycket pengar i olika statliga fonder, stiftelser med mera och jag försöker få så mycket som möjligt av det att hamna här i Skärholmen.

– Ett problem har varit att de har svårt att hitta lokaler. Det gör att de är tvungna att gå ihop, dela på lokaler och göra saker tillsammans, vilket också är positivt. Det är viktigt att erbjuda sammanhang där man möts utanför den egna föreningen. Det stärker den kollektiva förmågan.

Ge exempel!

– Stadsteatern har blivit ett sånt ställe där många olika barn- och ungdomsföreningar samarbetar kring aktiviteter i foajén. Föreningen Folk har blivit en ny samlande kraft och gjort lokalerna på Röda Korsets folkhögskola tillgängliga för exempelvis filmvisning.

– Vi hade också en otroligt lyckad kväll för några månader sedan på folkhögskolan om kvinnor, religion och feminism, med bland annat den kvinnliga imamen Sherin Khankan. Där satt äldre muslimska män och unga hbtq-personer i samma rum, det blev diskussioner och möten som man nästan aldrig ser annars.

Hur tror du att Skärholmen utvecklas framåt?

– Möjligen är jag orolig för gentrifieringen. Det är bra att det byggs, folk måste ju ha någonstans att bo. Men det kan också bli stora upprustningar av det som redan finns. Jag är orolig för att folk inte har råd med de nya hyrorna och tvingas bort.

– Drömmen är att vi ska kunna välkomna alla nya som flyttar hit, fler ur den övre medelklassen, men att alla som redan bor här ska kunna bo kvar också. Vi måste ha en stad där man kan mötas.

Men du är optimist?

– Ja, och det kommer ur att jag ser vad som händer i sådana möten. Det är inte säkert att man tycker likadant. Men man får lättare att se vad man har gemensamt. Och det gör att man kan gå därifrån och känna respekt för varandra.

– Ett bra sätt att mötas är att ordna konkreta aktiviteter tillsammans. Som att springa, lära sig cykla eller ordna läxläsning. Under en Skärholmsdag eller ett jubileumsfirande kanske alla gör sin egen grej. Det avgörande händer när man sitter och planerar det tillsammans, och i de fortsatta samarbeten som kan komma efter!

Här är programmet för firandet idag.

QUIZ: Vad kan du om Skärholmens historia?

De flyttade från innerstans slum till Skärholmen

Så firas Skärholmen 50 år

När? Idag, lördag 8 september klockan 11-18.

Var? I princip överallt i och runt Skärholmen centrum.

Kostar? Samtliga aktiviteter och uppträdanden är gratis.

Programmet? Finns på stockholm.se/skarholmen50 och på rosa affischer över hela Skärholmen.

Hur gör man? Man gå runt på området hela dagen och bara botanisera bland allt fantastiskt som föreningarna hittar på, säger Moa Danielsson Grimstad, festgeneral.