Högsäsong. På hösten ökar stölderna av båtmotorer. Foto: Mostphotos

Nu startar högsäsongen för båtligor

Svenska båtmotorer är attraktiva byten för internationella stöldligor. Under vintermånaderna ökar antalet inbrott hos båtägarna.

  • Publicerad 11:24, 20 sep 2018

Nu när det börjat skymma allt tidigare på kvällarna innebär att säsongen för båttjuvar startar. Enligt Länsförsäkringar är båtmotorer attraktiva byten för internationella stöldligor. Motorerna förs sedan snabbt ut ur landet efter att det stulits.

Dock har stölderna minskat något under vår- och sommarsäsongen jämfört med förra året, enligt statistik från Larmtjänst. Samtidigt finns en trend att antal inbrott ökar under vintermånaderna.

– Att vinterförvara båten på en öppen båtuppläggningsplats eller sommarstugeområde är däremot ingen bra idé. Lås in båt och motor och se till att stöldmärka, säger Klas Evensen, marknadsansvarig för båt på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Så minskar du risken för stöld

• Lås in motorn under vinterförvaringen
• Märk båt och motor med mikropunkter eller DNA
• Skriv upp skrov- och motornummer
• Använd spårsändare, kolla batterierna regelbundet samt att den är aktiverad även vintertid
• Använd rejäla och godkända lås

Källa: Länsförsäkringar

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Beslutat: Det blir ingen hundrastgård i Ormsta

Nyheter Planerna skrotas Under flera års tid har det pratats om att anlägga en hundrastgård i Vallentuna. En plats fanns föreslagen, men har fått mothugg av grannarna.torsdag 15/11 11:44

Inbrott på restaurang i Vallentuna

Nyheter "Krossat en ruta och gått in" 05.13 kom larmet till polisen. En restaurang i Vallentuna Centrum fick under natten en fönsterruta krossad.torsdag 15/11 8:48