Högsäsong. På hösten ökar stölderna av båtmotorer. Foto: Mostphotos

Nu startar högsäsongen för båtligor

Svenska båtmotorer är attraktiva byten för internationella stöldligor. Under vintermånaderna ökar antalet inbrott hos båtägarna.

  • Publicerad 11:24, 20 sep 2018

Nu när det börjat skymma allt tidigare på kvällarna innebär att säsongen för båttjuvar startar. Enligt Länsförsäkringar är båtmotorer attraktiva byten för internationella stöldligor. Motorerna förs sedan snabbt ut ur landet efter att det stulits.

Dock har stölderna minskat något under vår- och sommarsäsongen jämfört med förra året, enligt statistik från Larmtjänst. Samtidigt finns en trend att antal inbrott ökar under vintermånaderna.

– Att vinterförvara båten på en öppen båtuppläggningsplats eller sommarstugeområde är däremot ingen bra idé. Lås in båt och motor och se till att stöldmärka, säger Klas Evensen, marknadsansvarig för båt på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Så minskar du risken för stöld

• Lås in motorn under vinterförvaringen
• Märk båt och motor med mikropunkter eller DNA
• Skriv upp skrov- och motornummer
• Använd spårsändare, kolla batterierna regelbundet samt att den är aktiverad även vintertid
• Använd rejäla och godkända lås

Källa: Länsförsäkringar

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förslaget: Byt namn på lokalpolisområde Täby

Nyheter "Ska attrahera samtliga kommuner" Både polisen och Vallentuna kommun ställer sig positiva till ett namnbyte av lokalpolisområde Täby. "Vår ambition är att namnet ska attrahera samtliga kommuner", säger polisen Per Åkermark.tisdag 22/1 16:35

Dörrar på Roslagsbanan avstängda

Nyheter Ställer till problem för barnvagnar och rullstolsburna SL har tekniska problem med Roslagsbanans mittendörrar, som inte fungerar. Något som ställer till det för de resenärer som behöver använda sig av ingången i markplan.tisdag 22/1 11:19