GRUPP FÖR KULTUR. "Jag har fått otroligt många positiva kommentarer efter att gruppen startade. "Aldrig har jag haft så lätt att gilla något", och "äntligen" skriver många", säger Jonas Valfridsson. Foto: Mostphotos/Victor Gårdsäter

Nu startar nytt kulturuppror i Stockholm

Att Kägelbanan tvingas stänga på grund av klagomål från grannar fick bägaren att rinna över. Nu samlar sig tusentals stockholmare i ett uppror för en mer levande kultur.

  • Publicerad 19:30, 17 maj 2019

Tidigare i veckan kunde StockholmDirekt berätta att Kägelbanan i Södra Teatern kommer ha sin sista spelning i juni. Sen bommar scenen igen.

Anledningen är en utdragen konflikt med grannar och närboende, som anser att det låter för mycket från spelningarna.

Nu har gruppen ”Stockholms kulturliv ska inte tystas” startat på Facebook. På bara ett dygn fick den 2 500 medlemmar.

– Det har funnits ett puttrande missnöje mot vad som händer mot kulturen i Stockholm. Tanken med gruppen är att samla motståndet, alltså vi som snarare vill ha mer positiv kultur i staden, säger kompositören Jonas Valfridsson som startade gruppen.

Kägelbanan stänger på obestämd tid

Enligt honom måste det få ett slut med att kultur alltid hamnar i sista rummet. Snottys och Kägelbanan är bara två av många exempel där Stockholms kulturliv har fått stå tillbaka mot grannar som klagar.

–Tanken med gruppen är att vara en positiv motkraft mot alla som vill ha tystare, prydligare och tråkigare Stockholm. Vi vill samla oss och visa att vi finns, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Gruppen är politisk obunden men planerar att genomföra någon form av manifestation inom kort. Målet är att påverka politikerna i Stockholm.

– Det är vi som är publiken, vi som gillar att gå på kulturevenemang. Det är kultur som gör Stockholm till en attraktiv stad, utvecklingen idag går åt motsatt håll och det är väldigt oroande, säger Jonas Valfridsson.