Blir kvar. Det tegelröda A-huset kommer finnas kvar även efter upprustningen, men ska renoveras. Foto: Sara Ringström

Nu startar ombyggnaden av Lillholmsskolan

I dagarna startade arbetet med att bygga om Lillholmsskolan. När allt är klart ska skolan ha en ny matsal och fullstor idrottshall, nya klassrum och plats för nästan dubbelt så många elever – 990 stycken.

  • Publicerad 15:18, 14 okt 2019

Nu har arbetet med att bygga om Lillholmsskolan i Vårberg satt igång. Ett arbete som är efterlängtat, enligt Annika Hällsson, rektor på skolan.

– Vi är verkligen inte bortskämda med fina lokaler, så det här kommer bli världens lyft! Skolan kommer vara ett smycke för hela området, vi får bara hoppas att tiden går fort, säger hon.

Det är nämligen mycket som ska göras på skolan. Just nu pågår arbetet med att göra om det gamla idrottshuset så att det kan fungera som matsal under byggtiden och under höstterminen ska en ny paviljong med fyra klassrum placeras ut på en del av skolans fotbollsplan.

Paviljongerna ska lösa en del av det lokalbehov som kommer uppstå när två av skolans byggnader ska rivas i början av nästa år.

– Det kommer att vara några år som blir utmanande. Dels så har vi redan idag lokaler i Österholmsskolan som vi kommer fortsätta använda för våra treor och fyror. De andra årskurserna kommer vi kunna ha på skolan, men idrottslektioner kommer flytta till Skärholmshallen för de äldre eleverna och Ekholmsskolan för de yngre, säger Annika Hällsson.

Även den byggnad där skolans kök ligger kommer rivas, så maten kommer skickas över från Campus Konradsberg på Kungsholmen.

Ska ha plats för 990 elever

Totalt ska skolan få tre nya byggnader när arbetet är färdigt. Två byggnader med matsal, kök, klassrum och specialsalar för estetiska ämnen och laboratorier ska stå färdiga 2022.

– Det kommer bli fantastiskt att få alla de här lokalerna som är anpassade för utbildningen. Vår skola byggdes från början som en låg- och mellanstadieskola, så vi har inte haft många av de salar som man normalt har i högstadiet, säger Annika Hällsson.

Den tredje byggnaden, som beräknas stå klar 2024, är en ny fullstor idrottshall med plats för 150 personer, som ska fungera för de flesta bollsporter och även gå att dela upp i mindre delar.

Även skolgården ska få sig ett ansiktslyft och de byggnader som blir kvar ska rustas upp och renoveras. När allt är klart ska skolan, i teorin, ha plats för 990 elever – nästan dubbelt så många som går där idag. I praktiken kan det bli färre, eftersom Lillholmsskolan idag får medel för att kunna ha färre elever i varje klass.

– Det är räknat på att man har 30 elever i varje klass. Just nu får vi socioekonomisk tilldelning som gör det möjligt att ha mindre klasser, men vi får se hur det blir när Skärholmen utvecklas och anpassa oss efter det. Skulle vi få närmare 1000 elever får vi se till att det finns som mindre skolor i skolan, så att elever kan känna trygghet även om skolan är stor, säger Annika Hällsson.

Klubbat: Lillholmsskolan byggs ut för 990 elever

Lillholmsskolan byggs ut – ska ge plats åt dubbelt så många