NY STATION. Här vid Lumaparken är den nya t-baneuppgången tänkt att hamna. Utformningen av uppgången kan dock komma att justeras enligt Region Stockholm. Foto: Region Stockholm/Sweco.

Nu startar sprängningarna för t-banan i Sjöstan

Nu drar sprängningarna för nya tunnelbanan igång i Hammarby Sjöstad.

  • Publicerad 12:34, 11 aug 2020

Under sommaren har borrningsarbeten och sågningar i berget pågått, men den här veckan, vecka 33, ska de riktiga första sprängsalvorna avfyras vid arbetsområdet vid Hammarby fabriksväg. Det är jobbet med arbetstunneln ner till den nya stationen Hammarby kanal som går in i nästa fas. De första sprängningarna är så kallade ovanjordsprängningar.

KLUBBAT: Så här blir nya t-banan i Stockholm

Vid varje sprängning kommer trafiken på Virkesvägen och Hammarby fabriksväg att stoppas en kort stund och vakter på plats kommer bevaka gång- och cykelvägar i området.

– Vid ovanjordssprängningar behöver vi spärra av runt vårt arbetsområde för att ha tillräckligt säkerhetsavstånd, säger Julia Dylin, delprojektledare för station Hammarby kanal, vid Region Stockholm i ett uttalande.

Jättekrucifix föll från kyrkvägg på Söder

Flera anmälningar mot sprängningar för t-banan

Arbete dygnet runt

Enligt Region Stockholm kommer det borras och sprängas i området under hösten och särskilt bullrande arbete ska fixas på vardagar mellan 7-19. Det kommer däremot pågå arbete dygnet runt i området och sprängningar kan förekomma även senare på kvällen, mellan 7-22.

Före varje sprängning varnas allmänheten med en ljudsignal, det går också bra att få sms inför varje sprängsalva genom att registrera sitt mobilnummer på: https://nyatunnelbanan.sll.se/sv/sms-information

Bergmassorna kommer fraktas bort på lastbilar västerut på Hammarby fabriksväg och ut på större vägar, enligt Region Stockholm.

I oktober beräknas sprängningarna under jord att starta. Arbetet med arbetstunneln beräknas pågå i två år.

SPRÄNGSTART. Nu ska arbetstunneln i Hammarby Sjöstad byggas. Foto: Region Stockholm

Nya stationen

Ovanjordsspräningar startar vecka 33. Sprängningar under jord startar i oktober

Uppskattad byggtid för arbetstunneln är två år. Byggstart station Hammarby kanal sker 2022.

Stationen får två uppgångar, en vid Vintertullen och en vid Luma i Sjöstan.

Källa: Region Stockholm

Visa merVisa mindre