Nu startar sprängningarna vid Slussen

I dag påbörjas sprängningsarbetet för den nya bussterminalen vid Slussen.

  • Publicerad 12:20, 7 jan 2019

Nu inleds arbetet att spränga sig in i Katarinaberget vid Slussen.

Det är Stockholms stad och bolaget Implenia som bygger den nya bussterminalen som förväntas stå klar år 2023.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Själva bergsprängningsarbetet väntas pågå i två år och kommer märkas genom stomljud, vibrationer och korta stunder av sprängmedelslukt i området.

Första sprängningen kommer ske i början av veckan, senast onsdag. På projektets hemsida kan de som vill få en sms-avisering en halvtimme innan varje sprängning registrera sig. Där kommer det även att finnas en karta där det går att se vart borren står just nu.

– Man har räknat på 100-200 meter men man kan komma att uppleva vibrationerna ända bort till Medborgarplatsen, säger Eva Rosman som är kommunikatör för projektet.

Kan bli evakueringar

Staden har inte evakuerat några boende ännu, men har beredskap för det.

– Om man upplever att man har svårt att bo kvar kan man ansöka om att få en ersättningsvistelse av oss någonstans i kommunen. Vi har till exempel lägenhetshotell i Hammarby sjöstad och andra evakueringslägenheter i söderort. Så man kommer ju inte kunna få en lägenhet så centralt som man bor idag, vi hoppas ju att folk kommer uppleva att de kan bo kvar, säger Eva Rosman.

Ny dom: Slussens bussterminal får byggas

Även vid Lokattens trappa kommer det borras, en arbetstunnel.

Arbetet kommer ha olika påverkan på de boende beroende på vilket hus de har, hur det står, till exempel om det står i lera eller rakt på berget, hur gammalt huset är och "hur känslig man är".

– Vi har gjort en bedömning av vilka vibrationer som husen tål och satt ett riktvärde. Det finns många känsliga byggnader men det är stora marginaler tills man når den gräns där det blir skadligt för husen, det kan man se i god tid eftersom vi har ett gediget omfattande kontrollsystem, säger Eva Rosman.

Under jord. Terminalen planeras inne i Katarinaberget med in- och utfart vid Stadsgården. Foto: Link Arkitektur