Rutinerad. Claudia Wedemo har i många år tränat och tävlat för Täby judo. Nu startar hon en ny verksamhet i Lindholmen. Foto: Roffe Andersson

Nu startar Vallentunas första judoklubb

Vallentuna har många kampsportsföreningar, men det är första gången som judon får en egen plats i kommunen. På onsdag startar verksamheten för Vallentuna judoklubb, i Lindholmen.

  • Publicerad 17:02, 28 jan 2020

Vallentuna har fått sin första judoklubb. Det är en av Täby judos tidigare stjärnor Claudia Wedemo som ligger bakom satsningen, som sedan två år tillbaka bor i Lindholmen. På onsdag genomförs den första träningen, i Gustav Vasaskolans gymnastikhall. 

– Vi kommer först att rikta in oss mot barn och ungdomar. Jag kräver ingen föranmälan men jag hör i skolan att föräldrarna pratar om det här – det är det största man kan få, säger Claudia Wedemo. 

Främst för unga

Träningen kommer att ske på onsdagar och fredagar klockan 16–18. På onsdagar för yngre barn i 7–12-årsåldern, och på fredagar från 13 år och uppåt. Men en av fördelarna med judo, och många andra kampsporter, är att det är möjligt att träna över åldersgränserna – vuxna kan alltså också vara välkomna så småningom. Ett gäng som redan har hört av sig om att de tänker dyka upp. 

– Det är bara frågan om det blir 10 eller 50 deltagare som jag har framför mig, det får vi se. Det var intresserade från Hjälmstaskolan också, säger Claudia Wedemo. 

Har mästerskapsmedaljer

Som assistent kommer hon ha med sin man Pierre, som även han har tränat judo i flera år. Claudia Wedemo har många judoår bakom sig, både inom Täby judo och inom föreningslivet på nationell nivå. Bland annat är hon utbildare och aktiv i svenska judoförbundets projekt med fallprevention, att lära äldre falla på ett tryggt sätt. Nu under helgen tävlar hon i senior- och veteran-SM, med förhoppning att ta några medaljer. Guldvittringen finns där.

– Jag har tagit SM- och EM-medaljer tidigare, men man kan inte leva på gamla meriter. Jag kör på helhjärtat i helgen, jag är redo och ser fram emot att träffa de andra.