Energi. Arcadia Hugosson-Miller sjunger en av verserna i rockklassikern "Any Way You Want It". Foto: Sacharias Källdén

Nu tar gymnasieeleverna över Maximteatern

Det har återigen blivit dags för elever från Viktor Rydbergs gymnasieskolor att äntra scenen. I helgen är det premiär för deras tolkning av rockmusikalen Rock of Ages.

  • Publicerad 16:26, 10 jan 2020

Det råder full aktivitet i lokalerna när vi besöker den anrika teatern vid Karlaplan. Premiären kryper allt närmare och nu gäller det att dansstegen, replikerna, ackorden och sången hamnar rätt. Hela 80 elever och 5 lärare från tre av Viktor Rydbergs gymnasium – vid Odenplan, Jarlaplan och i Djursholm – har arbetat hårt för att säkerställa att föreställningen blir så bra som möjligt.

Markus Mühlenbock, som bor på Gärdet och går estetiska programmet med inriktning på teater, berättar att de i slutskedet arbetar stenhårt. 12 timmar om dagen, alla dagar i veckan. Eleverna går i trean och gör allt själva under viss handledning av lärarna: från smink och kostym till marknadsföring och scenografi.

Hedda Sundgren och Markus Mühlenbock. Foto: Sacharias Källdén

Själv har Markus två roller på scenen och spelar både journalist och konservativ politiker. Men trots det intensiva tempot visar han inga tecken på trötthet.

– Det har varit väldigt intressant att se hur föreställningen har växt fram och sedan är det här en otroligt inspirerande miljö, säger han entusiastiskt medan blicken rör sig över lokalerna.

– Jag har bara hållit på med teater tidigare och det här har verkligen varit en chans att få utveckla sången och dansen, konstaterar han innan Journeys megahit "Any Way You Want it" återigen överröstar samtalet.

Energi. Föreställningen håller ett högt tempo. Foto: Sacharias Källdén

Rock of Ages handlar om Sherrie Christian som reser till Hollywood för att förverkliga sin dröm om att bli sångerska. Uruppförandet ägde rum i Los Angeles 2005 och några år senare blev musikalen långfilm med bland andra Tom Cruise och Catherine Zeta-Jones. Musikaliskt bygger föreställningen på rocklåtar från 1980-talet av band som Bon Jovi, Europe och Whitesnake. Men trots att eleverna var långtifrån födda när låtarna toppade listorna menar teatereleven Hedda Sundgren, som bor i närheten av Karlaplan, att det är välbekanta låtar även för dem.

– Det är klassiker! Jag sjunger bland annat ”We Built This City” som alltid varit en favorit för mig, säger Hedda som liksom Markus nu för första gången får testa en tillvaro som musikalartist.

– Jag överraskade av hur otroligt mycket logistik det är kring att sätta upp en musikal. Jag har sett Viktor Rydbergs musikaler sedan jag gick i nian men har inte fattat hur otroligt mycket arbete som ligger bakom, säger hon.

Både Hedda och Markus medger att de är en aning nervösa inför premiären. Men peppen övervinner utan tvekan fjärilarna i magen.

– Jag är mest taggad, det här är ju det roligaste jag gjort. Alla har jobbat så hårt och det kommer bli helt fantastiskt, säger Hedda.

Rock of Ages spelas följande datum:

Fredag 10/1 (premiär) klockan 19:00

Lördag 11/1 – klockan 19:00

Söndag 12/1 – klockan 16:00

Fredag 17/1 – klockan 19:00

Lördag 18/1 – klockan 14:00 & 19.00

Söndag 19/1 – klockan 16:00

Föreställningen är 2, 5 timme lång, inklusive 20 minuters paus, och rekommenderas från 7 år.

Biljetter: www.ticketmaster.se

Visa merVisa mindre