Nyöppnat. Snart öppnar Eataly på Biblioteksgatan, vilket barmanager Christoffer Karlsson ser fram emot. Foto: Linda Gren

Nu tar Italien över Biblioteksgatan

Med få ingredienser och lokala produkter har Oscar Farrinetti tagit världen med storm. Nu på lördag kommer den Italienska matmarknaden Eataly till Sverige.

  • Publicerad 14:29, 12 feb 2018

Nu får de andra saluhallarna hård konkurrens

På lördag slår portarna upp för den Italienska matmarknaden Eataly. Oliver, mozzarella och olivolja tar över de pampiga lokalerna på 3 000 kvadratmeter på Biblioteksgatan, där biografen "Röda kvarn" tidigare låg.

Med guld och delikatesser hoppas de att svenskarna ska gilla Italien lika mycket som resten av världen har gjort. Tanken med konceptet är att blanda affär, restaurang, café och matskola inriktad på italiensk matkultur i en och samma lokal.

– Vi vill visa Stockholmarna att Italien inte bara är pizza och pasta, det är så mycket mer, säger grundare Oscar Farrinetti.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den första Eataly-matmarknaden öppnade i Turin i Italien. Sedan dess har varumärket etablerat sig runt om i världen och på elva år har den Italienska grundare Oscar Farrinetti öppnat 40 olika matmarknader. På Biblioteksgatan kommer Pelle Lydmar och Salvatore Grimaldo äga ansvaret.

Men trots flera nyöppningar trycker ägarna på att de vill vara unika och arbeta med bra råvaror.

– Det finns en tradition i den Italienska matkulturen som vi i Sverige ligger några år efter med. Vi kommer att använda oss av Italienska smaker, men varorna kommer att vara importerade från Italien och Sverige. Sen är det viktigt att vi inte försvenskar det för fort, säger Pelle Lydmar.

119 personer kommer stå bakom olika diskar och sälja allt från parmaskinka, skaldjur till köksverktyg. Mitt i lokalen ligger den rundade baren, där vinet så klart står i fokus och bakom den jobbar barmanagern Christoffer Karlsson.

– Jag och polarna har länge skojat om att det borde öppnas en restaurang här, för läget och lokalerna är så pampiga och nu har det skett, vilket känns jättekul. Nu får de andra saluhallarna hård konkurrens.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är även kul att det är så många Italienare som arbetar här. Det kommer verkligen bli en språkbarriär, när det gäller bongar och så, men det löser vi nog, säger han.

Att bygga om det som tidigare var Urban Outfitter har tagit lång tid. Främst på grund av att lokalen är K-märkt men om allt går som planerat så öppnar de för allmänheten på lördag.

– Den här lokalen är en viktig del för stockholmarna och den kräver enorm respekt, säger Oscar Farrinetti.

– Det har varit jättesvårt och kostat tre gånger så mycket. Vi har fått gå omvägar för att inte förstöra lokalen, säger Pelle Lydmar och fortsätter.

– Vi kommer bli hårt testade innan öppningen och det är med andan i halsen jag säger att vi kommer öppna på lördag. Vi har inte svar på allt nu, men det hoppas jag att vi kommer lära oss.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android