ÄLDRE. Boendet i Ekbackens hus H återtas nu av kommunen. Foto: Ulrica Andersson

Nu tar kommunen över boendet

Äldrenämnden har brutit avtalet med Frösunda. Nu påbörjas kommunens övertagande. – Det är en ovanlig och svår situation, säger äldreförvaltningschefen Birgitta Fahlgren-Sylvén.

  • Publicerad 09:45, 3 nov 2017

Det är ingen liten sak att ta över

Äldrenämnden fattade under gårdagens extrainsatta möte ett beslut om att bryta avtalet med Frösunda omsorg, som drivit äldreboende på Ekbackens hus H sedan 1 april.

Förvaltningschefen Birgitta Fahlgren-Sylvén har fått i uppdrag att avsluta samarbetet.

Hur snabbt det kommer att gå är oklart, men hon bedömer att övertagandet är klart under året.

– Det är jättesvårt att svara på det. Skyndsamt, säger nämnden i sitt beslut, men jag kan inte säga något datum, säger hon.

Att övertagandet sker på ett sätt som är så tryggt som möjligt för de boende är viktigt.

– Det är ett boende med 90 platser, det är ingen liten sak att ta över, säger Birgitta Fahlgren-Sylvén.

Ett övertagande måste ske i samarbete med Frösunda. Vårdbolaget är till exempel i dagsläget fortfarande arbetsgivare för personalen. Kommunen lovar att de som arbetar på Ekbacken hus H kommer att kunna behålla sina arbeten efter övertagandet.

Under nästa vecka kommer kommunen att ha ett möte med Frösunda, för att lägga upp planeringen.

– Det är en ovanlig och svår situation, vi har inget facit, säger Birgitta Fahlgren-Sylvén.

Kommunen uppger att de arbetar för att ta fram en långsiktig lösning för boendet.

Som Vi i Sundbyberg berättat tidigare har två lex Maria-anmälningar gjorts om allvarliga vårdskador. Ytterligare en kan komma att bli aktuell, enligt Sundbybergs stad.

Stadens medicinskt ansvariga sjuksköterska (MAS) fick reda på ett av de misstänkta missförhållandena av en sjuksköterska på Karolinska sjukhuset.

"Att en extern vårdgivare anmäler direkt till stadens MAS är något som är extremt ovanligt och mycket alarmerande. Den externa vårdgivaren skriver i anmälan om ”undermålig omvårdnad” samt ”att såväl anhöriga som vårdpersonal är otrygga med att skicka vare sig denna patient eller framtida patienter tillbaka till hus H”, skriver förvaltningen i sitt underlag till nämnden inför beslutet att bryta avtalet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här byggs det flest hyresrätter

Nyheter Byggstarter under 2018 i Stockholms län Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...lördag 23/6 13:40

Man misshandlad i Hallonbergen

Nyheter En man misshandlades svårt i Hallonbergens centrum tidigt på lördagsmorgonen.lördag 23/6 12:55

Trygghetsbil ska förhindra brott

Nyheter På onsdagen invigdes Sundbybergs stads nya trygghetsbil. Bilen bemannas av volontärer som ska förhindra brott och skapa gemenskap.onsdag 20/6 16:38