Dina gamla kläder kan direkt komma till nytta. Foto: ATRIUM LJUNGBERG

Nu tar köpcentren emot gamla kläder för återvinning

Lämna in din slitna skjorta eller klänning – hjälp utsatta och få något tillbaka själv.

  • Publicerad 06:50, 25 okt 2017

Just nu pågår klädinsamlingen "Återwin-win" på en rad köpcentrum i Stockholm där besökare kan lämna in avställda kläder under ordinarie öppettider.

Kläderna som samlas in går direkt till välgörande ändamål. Det är Stadsmissionen som tillsammans med fastighetsbolaget Atrium Ljungberg driver initiativet.

– Det här är ett sätt att återanvända kläder som annars bara hänger i garderoben, men även ett socialt stöd via Stadsmissionens verksamhet, säger Emma Henriksson, hållbarhetsansvarig på Atrium Ljungberg.

Nya planer för kyrkan vid Mariatorget

Det är fjärde året som initiativet genomförs. Alla kläder som samlas in går raka vägen till Stockholms stadsmission.

– En inlämnad klänning kan till exempel omvandlas till tak över huvudet för en människa utan bostad. Kläderna kan även hjälpa folk i arbete, via Stadsmissionens verksamhet, säger Emma Henriksson.

Glömd station vid Slussen ska öppna

Som tack får den som lämnar en rabattcheck på 20 procent att använda i butikerna i centrumet. Kampanjen började i fredags ibland annat Sickla, Farsta Centrum och Söderhallarna, och pågår till och med söndag 29 oktober.

Hittills har det kommit in runt 500 kilo kläder på varje plats. Men det brukar vara de tre sista dagarna som mest kläder lämnas in. Förra året samlades det in totalt 32 ton kläder i Stockholm.

– Tidigare år har den här insamlingen genererat väldigt stora volymer kläder. Helt fantastiskt, säger Emma Henriksson.

Återwin-win

Lämna in kläder i Söderhallarna, Farsta centrum, Sickla köpkvarter eller Port 73 i Haninge.

Som tack får du 20 procent rabatt på en vara i någon av de medverkande butikerna eller restaurangerna.

Insamlingen, som leds av Stadsmissionen, pågår till och med söndag 29 oktober.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.