Skickar kärlek. Storvretens Nano hoppas på Botkyrkabornas stöd i delfinalen i helgen. "Hoppas att de gillar låten och röstar på mig," säger han till BotkyrkaDirekt. Foto: Daniel Stigefelt

Nu tar Nano revansch i mellon

I helgen ställer Botkyrkas Nano Omar upp i Melodifestivalen med låten Chasing Rivers som handlar om att vara sig själv och att inte följa trender. Ett aktuellt tema för Nano under 2019, ett år som bjuder på många förändringar för den tidigare Storvretenbon.

  • Publicerad 14:34, 31 jan 2019

På lördag står Storvretens stolthet Nano Omar på Melodifestivalens scen igen.

– Hold On handlade mer om det mörka. Den nya låten Chasing Rivers är en berättelse om att tappa sig själv och hitta tillbaka till sig själv, och att inte följa trender.

BotkyrkaDirekt når honom på hotellrummet i Göteborg.

Hur är läget?

– Det är lugnt. Jag sitter med mitt xbox och spelar Fifa. Jag skulle kunna klara mig utan kläderna, men inte utan mitt x-box. Det är mer stressigt hemma med barnen så jag har lite semester, säger han och skrattar.

Du har ett ganska fullspäckat schema?

– Ja, fram till ungefär 20-tiden på kvällen varje dag just nu. Det är intervjuer och repetitioner hela dagen.

I dag arbetar Nano och hans sambo Frida med att starta ett ungdomscenter i nya hemorten Oskarström utanför Halmstad, en lång resa från studion i Storvreten.

– Det har varit mycket turnerande. Spelningen på Sergels torg, efter attentatet på Drottninggatan. Det var en mäktig stund, säger han.

Ett minne som sticker ut är också besöket på Michael Jacksons mansion.

– Det var surrealistiskt. Jag spelade in en musikvideo med hans son, Prince Jackson. Så från en liten källare i Botkyrka, utan inredning, till att sitta i Michael Jacksons soffa och skratta.

"Botkyrka är hjärtat"

I februari 2017 sa Nano Omar att "Den gamle Nano är död".

En stor del av hans kändisskap har kretsat kring att prata öppet om det förflutna. Hans kriminella bakgrund och alltså att hitta vägen tillbaka - som lördagens låten förmedlar. Musikhuset Lagret i Storvreten är en plats som har betytt mycket.

– Botkyrka är kärnan, det är hjärtat. Jag har bott på många ställen här och där, men det är ändå hemma liksom.

Som 13-åring släppte Nano sina första demos.

– Min första musikvideo var på bron till Storvreten, precis vid Lagret. Underklass hette låten, den finns att kolla på. Jättehemskt mixad, men ganska kul att kolla på så här efteråt.

Förutom Melodifestivalen, åka på turné och skriva ny musik vill han komma igång med ungdomscentret i Oskarström. I augusti ställer Nano och Frida till med ett bröllop i den nya hemorten.

Då får alla komma och fira, berättar han.

– Det blir en folkfest istället för en privat fest. Vi vill lära känna orten vi bor på, visa vad vi ska göra med ungdomscentret och att vi inte är några märkvärdiga typer.

Kan man se dig på en scen någonstans i Tumba snart?

– Jag hoppas på att få ta en tur där igen i sommar. Vi har planerat en höstturné, lite mer akustiskt och lite mer avskalat, säger han.

Vill du hälsa till någon?

– Till alla som brinner för att jobba med kids. Alla som kämpar i skolan, läkare och alla tuffa yrken. Och så klart lite extra kärlek till Botkyrka. Hoppas att de gillar låten och röstar på mig.

16 rappare från Botkyrka på sex minuter - Akis nya video är lååångt ifrån lagom

Foto: Daniel Stigefelt

Nano Omar

Nano Omar växte upp i Tumba med fyra syskon. Hans pappa är från Palestina och hans mamma från Åland. Som 12-åring flyttades han till ett fosterhem på Gotland och började samtidigt intressera sig för musik. Han har själv berättat att det var hans sambo Frida som hjälpte honom komma ur sitt kriminella liv i samband med att de fick sitt första barn.

Ålder: 32 år

Familj: Sambo Frida och fyra barn

Bor: Halmstad

Debut: Singeln Lion

Svensktoppen: 'Hold On' i 18 veckor i rad.

Senast: Singeln 'One'

Aktuell: Melodifestivalen med låten 'Chasing Rivers'