Planområde. Inom de röda strecken är det tänkt att smackas på med tak över huvudet. Plus en kyrka och förskola. Foto: Stockholm stad

Nu tar planerna för helt nya Hagsätra C form

Hagsätra och Rågsved ska på sikt byggas ihop med 3 000 nya bostäder. Det är planerat sedan länge. Nu börjar byggandet så sakteliga lossna. Först ut: västra Hagsätra.

  • Publicerad 15:36, 24 aug 2018

Det handlar om grovt yxat mellan 600 och 780 stycken lägenheter. Av dem ska 200 vara studentlyor, och allt är tänk att hamna i den grovt yxade rektangel som ramas in av Huddingevägen, Glanshamnsgatan, Olshammarsgatan samt Vintrosagatan.

Med andra ord: vid Hagsätra centrum i närheten av t-bana, matbutik och bibliotek. Det skissas på både hyres- och bostadsrätter, i nuläget oklart exakt hur många av varje.

Går det att bygga bort segregationen?

Förutom hus att bo i siktar man också på en fristående förskola, och en ny etiopisk kyrka, som ska ersätta den gamla.

Som brukligt så skriver stadsbyggnadskontoret att centrum "ska utvecklas till ett offentligt rum med ökad orienterbarhet och trygghet". Också de som gillar att promenera och cykla ska få det bättre är det tänkt, då vägen mellan Ormkärr och Hagsätra upplevs som "otrygg och svåravläst". Där ska det bli bättre, precis som parkstråket Ärtåkern, som man vill ge "utökade sociotopvärden" och utveckla till kvarterspark.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den här processen tagit steget från markanvisning till start-pm, alltså själva startskottet för att börja planera hur det i slutändan kommer att bli. Stadsbyggnadsnämndens politiker ska säga ja eller nej till detta start-pm på sitt möte nästa vecka.

Mer om planerna

Här ska nya jättekyrkan byggas i Söderort

Staden tänker lyfta Hagsätra-Rågsved – med 3 000 nya bostäder

Planområde. Inom de röda strecken är det tänkt att smackas på med tak över huvudet. Plus en kyrka och förskola. Foto: Stockholm Direkt

En månad kvar till miljözon på Hornsgatan – det här gäller

Nyheter ✓Här ska äldre bilar köra istället ✓Så kollar du om din bil är godkänd att köra på gatan I januari är det inte längre tillåtet för äldre bilar, bussar och lätta lastbilar att köra på Hornsgatan. Det här är vad som gäller.söndag 15/12 19:30

Nu byter SL tidtabell – så förändras trafiken

Nyheter Flera nyheter Imorgon, söndag 15 december, är det dags för SL att byta tidtabell.lördag 14/12 8:00