Lockat besökare. Ahmed Abdirahman från The Global Village berättar att politikerträffarna lockat besökare i olika åldrar, och att folk kommit även från andra ställen än Järva. Foto: Mikael Andersson/Anna Wettergård

Nu tas Järvas nya politikermöten till nästa nivå

Under de senaste månaderna har det arrangerats möten där medborgare får ställa Stockholms stadsborgarråd mot väggen. Nu är det snart dags för regionråden att grillas av invånarna.

  • Publicerad 16:25, 27 jan 2020

Vi har tidigare skrivit om de Town Hall Meetings som anordnats på Folkets Husby. Mötena arrangeras av stiftelsen The Global Village, och går ut på att politiker finns på plats för att svara på privatpersoners frågor. Ahmed Abdirahman från stiftelsen är nöjd med resultatet.

– Det har gått jättebra och varit väldigt givande samtal. Vi vet att vi behöver stärka lokal demokrati men också demokrati i sin helhet, säger han.

Ahmed Abdirahman säger att man just i Järvaområdet tampas med olika utmaningar och att mötena, liksom Järvaveckan som stiftelsen också anordnar, är ett sätt att föra politiken närmare människorna.

– Våra ungdomar och våra boende har många frågor som de vill ställa till politikerna, men det är inte bara för de som bor i Järva utan det kommer människor från hela Stockholm. Vi är väldigt glada över det.

Skola och integration när borgarråden grillades i Husby

Här ska stockholmarna grilla stans toppolitiker

Snart dags för nästa nivå

Det sista mötet med stadsborgarråden kommer att äga rum den 6 februari och på plats finns bland annat finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Efter det är det dags att ta nästa steg, i form av möten med regionråden. Det första mötet av den typen äger rum den 4 mars klockan 18.00 och på plats finns bland annat finansregionrådet Irene Svenonius (M). Tanken är att mötesformen ska bli återkommande.

– Allt vi gör i stiftelsen ska vara hållbart och långsiktigt. Ska vi arrangera något så ska det återkomma varje år, folk ska kunna räkna med det, säger han.

Mötena med regionråden kommer att starta i mars, även dessa kommer hållas på Folkets Husby. På mötena har hittills ett sextiotal personer i alla åldrar deltagit, och Ahmed Abdirahman vill se fler skolor engagera sig i mötena framöver.

– Vi hoppas att många skolor väljer att skicka sina elever dit så att de får ett intresse för samhället. Vi borde fråga vilka samhällsproblem de vill lösa när de blir stora, inte vad de vill bli.

Politikermöten på Folkets Husby

Det sista mötet med stadsborgarråden hålls den 6 februari klockan 18 på Folkets Husby. Medverkar gör Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd, Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd, Jonas Naddebo (C), Kultur-, idrotts- och stadsmiljöborgarråd samt Joakim Larsson M), stadsbyggnadsborgarråd.

Här kan du anmäla dig.

Det första mötet med regionråden hålls den 4 mars kl 18 på Folkets Husby. På plats finns Irene Svenonius, finansregionråd (M), Kristoffer Tamsons, trafikregionråd (M), Tobias Nässén, vård- och valfrihetsregionråd (M) och Charlotte Broberg, fastighets- och serviceregionråd (M).

Ökat tryck på Västerorts kvinnojourer

Nyheter "Fler som ringer och behöver hjälp" När många tvingas stanna hemma på grund av coronaviruset, ökar utsattheten för kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet. Något som märks på kvinnojourerna i Västerort.tisdag 31/3 11:57

Åkermyntan centrum snart färdigrustat

Nyheter Ska matcha Hässelby villastads historia Under ett halvårs tid har Åkermyntan centrum rustats upp. Parkeringen har förbättrats, nya bänkar har kommit på plats och mer historia har vävts in i centrumet. I början på april ska alla åtgärder...tisdag 31/3 11:31

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt