Stora planer. Staden vill riva Björnbodaskolan för att ge plats åt en tre gånger så stor skola med plats för 1 200 elever. Foto: Carina Lucas

Nu tas nästa steg mot ny jätteskola i Vällingby

Planeringen av en ny större skola där Björnbodaskolan ligger i dag går framåt. Tanken är att den ska ge plats åt 1200 elever och en fullstor idrottshall och två nya förskolor ingår i paketet.

  • Publicerad 17:09, 31 maj 2018

Som StockholmDirekt tidigare berättat vill staden bygga en ny skola med plats för 1200 elever där Björnbodaskolan ligger idag. Det skulle innebära att stadsdelen får en ny F-9-skola.

I höstas markanvisades platsen till projektet och arbetet med att ta fram en ny detaljplan pågår nu. Nu går Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB, vidare med planerna och skolan är ett steg närmare att bli verklighet.

– Det här är en efterlängtad och viktig satsning på våra barn och ungdomar i Hässelby-Vällingby, som får tillgång till moderna lärmiljöer och idrottslokaler som även kommer föreningslivet till glädje, säger skolborgarrådet Olle Burell (S) i ett pressmeddelande.

Plan på idrottshall

Förutom en större skola med plats för omkring 800 fler elever än idag planeras även en fullstor idrottshall på platsen. Tanken är att den i så fall ska kunna användas av föreningslivet i området, utanför skoltid.

Notan för den nya skolan beräknas i nuläget landa på 440 miljoner kronor och på 75 miljoner kronor för idrottshallen.

Planen är att skolan ska stå klar 2025 men innan dess måste bland annat ändringarna i detaljplanen gå igenom.

– Planerna på en ny skola har funnits länge men från början tänkte man bygga med den befintliga detaljplanen. Men det skulle bli både kostsamt och komplicerat, därför vill vi få igenom en planändring, säger Jens Stålö, förvaltningsområdeschef på Sisab för skolorna i Hässelby-Vällingby.

I höst ska projektet ut på samråd tillsammans med de två nya förskolorna som planeras i området. Som vi har berättat tidigare är tanken att den ena ska byggas intill den nuvarande Björnbodaskolan men platsen för den andra är ännu inte klar. Kostnaden för de två nya förskolorna beräknas landa på totalt 110 miljoner kronor och bägge ska ge plats åt omkring 140 barn var.

Stockholm Direkt