HÖGT BYGGE. Byggställningar kommer byggas upp kring vattentornet när renoveringen börjar i november. Foto: Claudio Britos

Nu tas Storvretens vattentorn åter i bruk

Flera år har det varit avstängt. Men nu ska Storvretens vattentorn äntligen återfå sin forna glans.

  • Publicerad 08:42, 10 okt 2019

Efter flera år av avstängning och två misslyckade upphandlingar ska Storvretens vattentorn renoveras.

– Vi vill ha tornet i drift och därför behöver vi renovera det. Inne i svamphatten där vattnet finns behöver vi byta beläggning och laga betongskador, och fundamentet under som håller fast tornet behöver förankras bättre i marken, säger Linda Evjen som är chef för vatten och avlopp på Botkyrka kommun.

Renoveringen har varit planerad länge. Första gången den gick ut på upphandling kom inga anbud in och andra gången blev det för dyrt. Men nu har det delats upp i två olika delar och ytterligare fem miljoner kronor har lagts på budgeten som nu ligger på 17 miljoner kronor. Tredje gången gillt alltså.

– Det är ett utmanande projekt eftersom det är så högt upp. Nu när vi brutit ner renoveringen i delar kan vi göra jobben inom ramavtal vi redan har. Jag hoppas vi är igång i november, säger Linda Evjen.

Reservvatten i tornet

Men även om vattentornet inte varit i drift de senaste fem åren så betyder inte det att Storvretenborna varit utan vatten därifrån. Det som finns inne i tornen är nämligen bara en extra volym vatten som ökar säkerheten vid en eventuell störning och som används om det av någon anledning inte skulle gå att använda det vanliga vattnet. 

Längst ner i tornet finns det pumpar som pumpar ut vatten till alla hus i Storvreten och de är fortfarande i drift, oberoende av renoveringen.

QUIZ. Hur många av Söderorts vattentorn känner du igen?