Släpper nytt. "Det är extremt bra gäster med på skivan som jag hyser stor respekt för", säger Ken Ring. Foto: Mikael Andersson

Nu testar Ken Ring en helt ny musikgenre

Ken Ring släpper nytt album, det 14:e i ordningen. Men den som väntat på tung hiphop får vänta lite till. Den här gången har han valt att testa en helt ny genre.

  • Publicerad 18:12, 22 aug 2017

– Det känns speciellt, lite som att få en bebis. Men också blandade känslor för jag tänker på vad jag hade kunnat göra bättre och samtidigt är det mäktigt att ha lyxen fortfarande vara albumartist, säger Ken Ring.

Nu släpper han sitt 14:e album. Men den som väntat på ett nytt hiphop-album får vidga sina vyer. Den här gången handlar det om reggae.

– Men med Ken Ring-sound och det märks i texterna. Folk tror att jag inte har koll på reggae men jag är ett fan och har lyssnat på reggae i hela mitt liv, säger Ken Ring.

Spelades in på Jamaica

Musiken på skivan spelades in på Jamaica, i Bob Marleys gamla studio. På plattan gästar både svenska och jamaicanska reggaeartister, som Daniel Lemma, Anthony B och Christopher Martin.

– Det är första gången jag spelar in allt i en tagning utan att klippa och klistra. Bara trummorna behövde 22 mickar och vi spelade in 24 instrumentaler, alltså bakgrundsmusiken, på 13 dagar. Så för mig har det varit en väldigt lärorik process, säger Ken Ring.

Dessutom fick han sällskap i studion av Bob Marleys före detta ljudtekniker, som numera ansvarade för alla kablar.

– Han är typ 65-70 år och vi kom varandra väldigt nära. Han delade med sig av stories som jag inte ens vill berätta utan behålla som ett minne för mig själv, säger Ken Ring.

Men något kan du väl dela med dig av?

– Jo, varje gång någon svor eller var negativ i studion tog Bob Marley fram boxningshandskar och flyttade alla instrumenten. Sen körde han en match mot personen och alla i studion fick betta på vem som skulle vinna. Sen fortsatte de spela in.

Skivan heter "En kärlek" och Ken berättar att låtarna handlar om vad han menar med det uttrycket. Vissa av låtarna har ett samhällsperspektiv och andra är mer personliga.

Vad kommer de som väntar på en hiphop-skiva säga?

– Jag tror att jag har passerat det att bry mig om vad folk tycker och tänker. Jag är musiker i grund och botten och det är naturligt att nosa i andra genrer. Men som sagt, även om det är en reggaeplatta är det fortfarande Ken Ring.

Finns Hässelby med?

– Självklart det är där jag kommer från och det märks alltid. Sen får man inte glömma att jag precis har flyttat ut från orten och jag är inte 21 och hetlevrad längre utan lever som en familjefar.

Skivan släpps 25 augusti

Musiken är inspelad på Jamaica men sången är inspelad i Sverige där också skivan har mixats.

Namnet "En kärlek" kommer från Bob Marlyes låt "One love".

"Det betyder olika saker i vårt samhälle jämfört med på Jamaica. Där är "One love" kärleken mellan två människor men här kan det handla mer om kärleken till materiella saker och det vill jag få fram", säger Ken Ring.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pride räknar med 10 000 fler i paraden i år

Nyheter Stockholm gör sig redo för rekordfesten Större och färgstarkare: Stockholm Pride räknar med tusentals fler firande när hbtq-världens OS kommer till stan.tisdag 17/7 19:30