Nu töms lokalerna runt Valla torg

Snart försvinner de sista butikerna och företagen kring Valla torg. Husen ska göras om till byggkontor och en av de som lämnar området är Tjuvgods.

  • Publicerad 16:50, 27 aug 2015

Nu töms lokalerna runt Valla torg en efter en. Kiosken stängde för över ett år sedan, frisörsalongen slog igen i våras och den populära second hand-butiken Tjuvgods flyttar efter årsskiftet.

Stockholmshem behöver nämligen använda husen för sin byggledning under renoveringen, som drar igång i januari. Lokalerna kommer att fungera som kontor och andra utrymmen åt de som jobbar på bygget. Efter det rivs husen.

– Det är lite skakigt just nu. Det är inte klart vart vi ska flytta, men det finns alternativ som vi diskuterar med Stockholmshem. Vi har ju 15 personer som jobbar i verksamheten varje dag, med bidrag eller lön, så det är ju många som påverkas av det här. Alla kommer inte kunna vara kvar, säger Aldo Ingrosso, som är butiksansvarig på Tjuvgods.

Populär samlingsplats

Helst vill de vara kvar i Valla, men det går troligen inte, förklarar han, eftersom de behöver en hel del plats för sina saker.

– Det är synd. Vi har 25-30 personer som kommer hit varje dag och snackar och tar en fika. Det är värt mycket, säger han.

Tidigare kunde det vara lite stökigt med missbrukare som satt på bänkarna utanför, men det har lugnat sig betydligt, menar han.

– Tjuvgods är ett fantastiskt ställe, vi går hit flera gånger i veckan. Barnen vill alltid gå hit om de får välja, det finns så mycket att titta på. Och så är personalen så fin med barnen, säger Vallabon Fanny Lindkvist.

Hon vill att butiken blir kvar.

– Det är mycket mysigare på torget sedan de flyttade hit. Att ha en byggarbetsplats här i tre år låter inte alls kul, säger hon.

Andra verksamheter som måste maka på sig är hissverkstaden, på baksidan av Walla scen-huset, och begravningsbyrån.  

– Vi vill vara kvar i Valla, helst både under renoveringen och efter. Vi har funnits här i 15 år och blivit etablerade i området, säger Barbro Klingstedt, som driver Halldoffs begravningsbyrå.

Det senaste beskedet hon fick var att de kan vara kvar i sina lokaler till januari 2017.

Walla scen flyttar i oktober

– De som vill vara kvar försöker vi hjälpa med ersättningslokaler. De kommer också att erbjudas att flytta tillbaka till nya lokaler senare, säger Åsa Stenmark, hållbarhetsstrateg på Stockholmshem.

Först ut att flytta bland de som är kvar är Walla scen. Senast sista oktober måste de lämna huset.

– Huset ska ju inte rivas förrän om flera år, varför måste vi flytta ut redan nu då? De kan väl ställa upp några byggbaracker någon annanstans här i området och låta husen vara kvar ett tag till, säger Bengt Rydén, som driver Walla scen.  

Även de två förskolorna Jollen och Vallabacken på Sandfjärdsgatan måste flytta ut, men inte förrän nästa höst. Var de hamnar är inte klart.

302 lägenheter renoveras

Stadens bostadsbolag Stockholmshem ska totalrenovera 302 lägenheter i sex fastigheter vid Valla torg i Årsta. Stammar ska bytas, kök och badrum renoveras, även fasader, fönster och balkonger blir nytt.

Under tiden kommer hyresgästerna att evakueras, men när det ska ske är inte klart. Bolaget har fått lov att ställa upp två paviljonghus i tre våningar med totalt 48 lägenheter på Årstafältet, nedanför skaterampen. Renoveringarna ska pågå under 2016–2018. Stockholmshem flaggar för att den nya hyran, efter renoveringarna, kan höjas med 50 procent.

Här massbegravdes folk när koleran lamslog Stockholm

Nyheter Parken i Söderort är fortfarande full av skelett Det var fartyget Mitchell från England som tog koleran till Sverige. På bara några veckor dog tusentals stockholmare. Många begravdes här på Kolerakyrkogården i Söderort.lördag 22/2 8:30

Stark kritik mot stängd fritidsgård i Rågsved

Nyheter "Det är politisk handlingsförlamning" I tre månader har Rågsveds fritidsgård varit stängd, utan en plan för när den kan öppna igen. Nu vill Ulf Walther, (S), att kommunstyrelsen lägger sig i saken.fredag 21/2 16:58