Korpen vill förbättra damernas status inom fotbollen. Foto: Oskar Kullander/Korpen

Nu utbildar Korpen kvinnliga domare – "Kan lugna ner spelet bättre än män"

Av Korpen-fotbollens cirka 100 domare, har bara en varit kvinna – tills nu.

  • Publicerad 10:22, 29 sep 2015

På måndag 28 september utbildar Korpen Stockholm sex stycken kvinnliga fotbollsdomare, och minst lika många lärs upp till våren. Utbildningen är gratis och deltagarna förses med material. Detta är ett steg i ledet att göra damfotbollen mer prioriterad.

– Att det har varit så få kvinnor beror mest på tradition, säger Henrik Teljfors, fotbollsgeneral för Korpen Stockholm. Det finns ju inget som säger att killar skulle ha lättare för att vara domare. Vi försöker satsa på damfotbollen nu. Till den kommande säsongen har damerna fått förtur till de bästa planerna och domarna också.

Veronica Bäckström är en av de som ska utbildas på måndag. Hon har varit aktiv inom Korpen-fotboll i nio år, både som spelare och funktionär. Nu ska hon bli domare.

– Det behövs fler kvinnliga domare, inte bara inom Korpen utan överallt, säger hon.

Veronica Bäckström ser fram emot att vara del av fotbollen igen, även om hon inte längre kan spela. Hon vill döma både herr- dam-, och mixfotboll.

– Jag tror det kan vara bra att ha kvinnliga domare i herrfotbollen, säger hon. Män hetsar varandra, oavsett om det är spelare eller domare. Jag tror att kvinnor kan lugna ner spelet. Vi är bättre på det än män.

Damfotbollen är väldigt mycket lägre prioriterad än herrfotbollen, enligt Veronica Bäckström. Tjejer har fått spela på undermåliga planer med sunkiga omklädningsrum. Denna särställning som kvinnor har menar hon inte bara gäller inom Korpen-fotboll, utan i hela fotbollsvärlden. Men hon tror det är på väg åt rätt håll.

– Jag tror att kvinnor blir mer och mer accepterade, men det är långt ifrån som det ska vara, säger hon. Det kommer nog ta 200 år innan det blir rätt. Man behöver kvinnor fler inom fotbollen, och inom sport i allmänhet.

Till Korpen som idrottsrörelse är hon väldigt positiv.

– Det är en fantastisk organisation, säger hon. Andra sportorganisationer rymmer ofta bara en typ av människor. Korpen är till för alla.