Majoritetsförslag. "Torget vid Gullmarsplan kan vissa tider bli överbelamrat av bilar som stoppar upp trafiken i den närliggande rondellen och in-/utfarten till Södra länken", står det i skrivelsen. Till vänster Peter Backlund (L) och Daniel Helldén (MP). Foto: Sacharias Källdén/Linda Gren

Nu utreds bilkaoset vid Gullmarsplan

Flera politiker har tidigare kritiserat den röriga trafiksituationen vid Gullmarsplan. Nu har majoriteten lagt en skrivelse i trafiknämnden i syfte att tygla bilkaoset.

  • Publicerad 16:30, 27 jan 2020

SöderortDirekt har flera gånger tidigare rapporterat om virrvarret på platsen, senast i november 2018. Då sade Peter Backlund (L), vid tillfället ledamot i stadsdelsnämnden, att han skulle trycka på för att arbetet med frågan skyndas på.

Förslaget som lades fram den 12 december går ut på att trafikkontoret får utreda hur situationen kan förbättras "på kort sikt". Att skrivelsen kommer först nu beror delvis, enligt Backlund, på att miljözoner varit en stor fråga. Dessutom tog han plats i trafiknämnden först för ett år sedan.

– Visst tog det lite tid men det har varit mycket annat att sätta sig in i, säger Backlund.

Enligt honom har problemen med trafiken tilltagit på grund av att allt fler flyttar till Stockholm. Det gör Gullmarsplan till en ännu viktigare knutpunkt, samtidigt som de mer långsiktiga omvandlingsplanerna för området drar ut på tiden.

– Planerna på längre sikt skulle ha kommit lite tidigare, de har gått lite i stå och det har sina orsaker.

Vilka då?

– På Skanstullsidan har man en detaljplan som ligger vilande, och i Slakthusområdet finns en annan plan. Det är tänkt att man ska ta de två detaljplanerna först och sedan titta på utrymmet emellan. Sedan har vi också arbetet med tunnelbanan.

Vilka blir då de kortsiktiga lösningarna? Tja, så länge tjänstemännen inte lagt fram något förslag går det mest att spekulera.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) hoppas dock på en begränsning av biltrafiken på torget. Det han kallar för "kiss and ride"-platser, där bilister släpper av passagerare och sedan kör vidare, skulle kunna flyttas någon annanstans.

– Man kan inte ta bort alla bilar men göra det säkrare för gående. Gullmarsvägen är en yta där man kan hitta lösningar för att släppa av folk, men där har vi också röda bussar som stannar. Det är ingen enkel sak, säger Helldén.

Han tänker sig att trafikkontoret ska komma med svar under året.

– När vi har kontorets förslag på bordet så hoppas jag det finns lösningar som går att genomföra snabbt. Uppdraget handlar ju om att se över situationen på kort sikt.