Återuppstår. Bakom stubben, i den inmurade cirkeln, har ekskott börjat träd fram efter gamla tv-eken. Foto: Stockholm stad

Nu växer ekskott efter gamla tv-eken på Östermalm

Ekskott har börjat växa i mittenpartiet på Oxenstiernsgatan, från tv-ekens gamla ekollon. Trafikkontoret började i veckan rusta upp marken där, men lovar att skotten kommer förbli orörda.

  • Publicerad 10:22, 15 maj 2020

Den 25 november 2011 fälldes, till Östermalmsbornas protester, en hundraårig gammal ek på Oxenstiernsgatan utanför tv- och radiohuset. Anledningen var att eken var rötskadad och ansågs utgöra en fara för allmänheten. Trädet kom att få namnet tv-eken.

Sedan trädet togs bort har en bit av ekstammen stuckit upp på platsen och trafikkontoret har tillfälligt "lappat gatan" med asfalt och körplåtar.

Men nu ska gatan återställas ordentligt.

– Det har inte sett så jätteordnat ut, nu är tanken att det ska bli mer uppstyrt och se trevligare ut, säger Erik Söderberg, kommunikatör på trafikkontoret.

Asfalten och plåtarna kommer tas bort, gropen under fyllas och gatan få sin ursprungliga markbeläggning med plattor. Man kommer också säkra upp skyddsmuren runt ekstubben under marken.

En hel del skott

Erik Söderberg berättar även att det bakom stubben växt upp en hel del ekskott från det gamla trädets ekollon.

– Ekskotten kommer att vara kvar men vi kommer under sommaren att rensa ogräs och ta bort sly, berättar Erik Söderberg.

Några har kanske även noterat det lilla trädet som växt fram ur ekens stubbe. Detta är en björk som slagit rot. Men tanken är att den ska ryckas upp så småningom, berättar Erik.

Historia. Så här såg det ut när stockholmare demonstrerade mot att eken vid tv-huset skulle fällas för nio år sedan. Foto: Linda Gren