Initativtagare. Michael db startade initativet att applådera för vårdpersonalen. Nu samlar han in namn för att pressa fram högre löner och bättre villkor för de som arbetar inom vården. Foto: Privat & Karoline Montero Araya

Nu växer upprop för höjda löner inom vården

Efter initiativet att applådera för vården startar Facebookgruppen som stöttar personalen en namninsamling för att ta kampen för högre löner och bättre villkor vidare.

  • Publicerad 16:12, 6 apr 2020

Det var i slutet av mars som musikproducenten Michael db drog igång Facebookgruppen “Applådera 1 min från balkong/fönster” som på kort tid fick ett rekordstort genomslag. I början av april har fler än 255 000 personer gått med i gruppen.

Vårdhjältar balkonghyllas i Söderort

Men applåderandet har också kritiserats för att vara en tom gest som tar fokus från reella problem inom vården, som bristen på skyddsutrustning och krav på en bättre arbetsmiljö för personalen.

Men initiativtagaren Michael understryker att gruppens medlemmar har fått mycket uppskattning från vårdpersonal som tackar för stödet och att gruppen internt hela tiden har haft ett tydligt slutmål.

– Jag och gruppen vill förändra situationen inom vården och att ansvariga ställs till svars. Vi kräver att personalen får bättre villkor och högre lön. Att applådera handlar om att hålla modet uppe hos personalen och folket i väntan på att vi efter coronan kan agera och få gehör på riktigt, säger han.

"Enormt kraftfullt"

För att kunna gå från ord till handling när den värsta krisen är över och politikerna har återgått till sitt vanliga arbete har Michael precis startat en namninsamling. På sikt hoppas han att trycket från väljarna ska leda till att lönerna höjs och att arbetsmiljön i vården lyfts på högsta politiska nivå.

– Jag vill se permanenta löneökningar och att vi förbättrar villkoren inom vården. Min förhoppning är att alla som hittills har gått med i gruppen skriver under. Det är över en kvarts miljon personer. Det är enormt kraftfullt, säger han.

Namninsamling pågår

Den nystartade namninsamlingen har målet att höja löner och förbättra villkoren och säkerheten för vårdpersonal.

Insamlingen av namn har inget nu bestämt slutdatum utan målet är att kunna driva frågorna vidare i en andra fas när coronakrisens dämpats.

Insamlingen "Högre lön & bättre villkor för vårdpersonalen. Nu!" finns på skrivunder.com

Visa merVisa mindre