SNART SPÅRVAGN? Fyrans busshållplats vid Odenplan kan snart bli hållplats för spårvagnar om SL och politikerna får som de vill. Foto: Andreas Enbuske

Nu vill alla ha spår längs hela Odengatan

Spårväg längs Odengatan är på väg att bli verklighet. Det innebär att ett nytt byggkaos väntar för Vasastadsborna. Men kanske också en Piazza Odenplan.

 • Publicerad 14:52, 29 apr 2011

Nu finns planer på att anlägga spårväg på stora delar av Norrmalm. SL:s förslag till nya spårvägar omfattar flera linjer som rör sig genom stadsdelen. Bland annat från Söder till Odenplan och från Liljeholmen till S:t Eriksplan. Men den allra största förändringen för Vasastadsborna är sannolikt idén att ersätta fyrans buss med spårväg.
En plan som diskuterats tidigare men nu är närmare verklighet än någonsin. Både SL, (M) och (S) är positiva till en spårväg längs Odengatan.

Miljövänligt alternativ
Christer Wennerholm (M), ordförande i landstingets trafiknämnd, vill ännu inte kommentera planerna, men har tidigare sagt till Vi i Vasastan att ”en spårvagn har lika mycket kapacitet som tre bussar. Dessutom är det miljövänligt, i jämförelse med bussarna är det outstanding”. Han tror att en utbyggnad är igång under den här mandatperioden. Oppositionen är inne på samma spår.
– Fyrans buss är bra att konvertera till spårvagn. Där finns ett stort reseunderlag och därför är det positivt att kunna öka antalet resenärer. Och det blir ett mer attraktivt resande. Det är en dyr investering, men den bär sig. Det är troligt att det blir av, säger Helene Hellmark Knutsson (S), 2:a vice ordförande i landstingets trafiknämnd.
Frågan är vilka konsekvenser ett anläggande av spårväg längs Odengatan får för Piazza Odenplan. Idén att knyta ihop torget med kyrkogården har fått nej med hänvisning till att det krånglar till trafiksituationen, men en spårväg skulle kunna leda till att det ändå blir stora förändringar för trafiken i området. Nu öppnar trafikkontoret för en Piazza Odenplan i framtiden om spårvägen blir av.

Expansivt område
– Det är möjligt att det blir aktuellt, vi ska ta med det i beräkningen då, säger Jevgenija Palin, trafikplanerare på trafikkontoret.
En ny spårvägslinje skulle innebära ännu ett stort byggprojekt i Vasastan. Till viss del i direkt anslutning till Citybananbygget.
– Det kommer att vara störningar, men det blir bättre med tiden. Vasastan är ett expansivt område och det kommer att röra sig ofantligt mycket mer människor vid Odenplan i framtiden. Trängseln blir oändlig om man inte gör det här, man får bita ihop, säger Helene Hellmark Knutsson.
Definitivt beslut om SL:s planer fattas senare i år.

Här är SL:s spårvägsplaner för Vasastan

 • Spårväg i stället för 4:an längs Odengatan och S:t Eriksgatan.
 • Spårväg från Liljeholmen till S:t Eriksplan.
 • Spårväg från Södersjukhuset till Odenplan och S:t Eriksplan.
 • Spårväg från Frihamnen till Odenplan.
 • Samtliga linjer (utom den som ersätter 4:an) fortsätter till Hagastaden. Men för den sträckningen är både spårväg och tunnelbana fortfarande aktuellt.
 • Två nya linjer till Hagastaden. SL har inte tagit ställning till om det bör bli tunnelbana eller spårväg.

SL: s förslag för spårvägstrafik 2030 
(Presenteras för trafiknämnden 21 juni)
 1. 1. Spårväg City: Ropsten-Karolinska.
 2. 2. (Buss 2 och 3 kombinerat). Spårväg SÖS–Slussen–Stureplan–Odenplan–Solna.
 3. 3. Spårväg Gullmarsplan–Hornstull–Odenplan– Radiohuset–Loudden.
 4. 4. Spårväg Liljeholmen–Karolinska. Spårväg eller tunnelbana Odenplan–Karolinska.
 5. 5. Spårväg Frihamnen–Karolinska. Spårväg eller tunnelbana S:t Eriksplan–Karolinska.
 6. 6. Spårväg Waldemarsudde–Centralen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu ska bilister också välja elscooter

Nyheter Tre garage öppnar för populära elsparkcyklar Ställ bilen och ta el-scootern. Det hoppas Stockholm parkering och företaget Voi blir effekten av deras nya samarbete.lördag 17/11 8:30

TV-spel på krogen allt mer poppis

Nyheter ✓"Nördiga" barer lockar blandad publik ✓Lista: Här kan du gamea med en öl i handen 3 500 spel. Det finns att välja mellan på Alex Alucards bar. En bar som är helt dedikerad till tv-spel.fredag 16/11 16:33