Nu vill allt fler bygga hyresrätter

Intresset för att bygga hyresrätter ökar – men hur det framtida boendet ska se ut är fortfarande en av de hetaste politiska frågorna i Solna.

  • Publicerad 01:15, 14 feb 2018

I Solna saknas den politisk viljan att bygga hyresrätter.

Samtliga rödgröna oppositionspartier går till val med löften om att bygga fler hyresrätter. Socialdemokraterna lovar att få fram 500 nya hyresrätter per år genom privata bolag och den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten.

– Det är alldeles uppenbart att Signalisten har byggt för få hyresrätter de senaste tio åren, säger oppositionsrådet Arne Öberg (S).

Vänsterpartiet binder inte upp sig vid några siffror men kräver i stället att samtliga bostäder som byggs i Solna de närmaste åren ska vara hyresrätter.

– Alla ska kunna skaffa sig en bostad. Det är en social rättighet och man ska kunna välja boendeform. Men i Solna saknas den politisk viljan att bygga hyresrätter, säger partiets gruppledare Thomas Magnusson.

Enligt oppositionen, som hänvisar till SCB:s statistik, har det under de senaste tre åren byggts över 1 000 bostadsrätter i Solna – och inte en enda hyresrätt. Men nu är flera projekt på gång.

– De senaste tio åren har vi byggt och renoverat för mellan 500 och 700 miljoner. De kommande tio åren planerar vi att höja siffran till fem miljarder, säger Signalistens ordförande Magnus Nilsson (M).

Just nu är 130 planerade hyresrätter i Bagartorp ute på samråd. I kvarteret Bollen i Råsunda planerar Signalisten för drygt 200 hyresrätter – men den detaljplanen har överklagats. Dessutom vill bostadsstiftelsen bygga runt 200 hyresrätter på den så kallade Platån vid Västra vägen i Hagalund. I kvarteret Flundran i Haga Norra ska privata Solporten bygga 80 nya hyresrätter.

– För tio år sedan ville ingen bygga hyresrätter. Nu märker vi ett klart ökat intresse. Men politikerna ska inte detaljstyra. Det är inte upplåtelseformen som är det viktiga utan volymerna, säger byggnadsnämndens ordförande Torsten Svenonius (M).

Även om marknaden just nu svajar är det fortfarande lönsammare för bostadsbolagen att bygga bostadsrätter än hyresrätter. Samtidigt ger det Solna stad möjlighet att ta ut mer för marken. Senast är det fastighetsbolaget Veidekke som vill köpa mark vid Solnavägen för att bygga ett helt nytt kvarter med 600 lägenheter.

Bolaget är berett att betala 1,3 miljarder kronor för marken. Går markaffären igenom blir det den största hittills i Solna stad.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Elever oroliga inför skolflytt

Nyheter I höst flyttar cirka 350 högstadieelever från Råsundaskolan till nya Råsunda centralskola. Nu sprider sig oron bland eleverna hur deras nya skola ska fungera.onsdag 23/5 10:13

V och C möts i klimatdebatt

Nyheter Ikväll, onsdag, möts Vänsterpartiet och Centerpartiet i en duell om energi- och klimatfrågan. Kvällen består av två debatter och ska hållas i Solna Folkets Hus.onsdag 23/5 1:15

Bergshamra laddar för Pridetåg

Nyheter Nu på lördag är det dags för Bergshamras Pridefestival. Manifestationen för HBTQ-personers rättigheter som tidigare lockat till sig hundratals personer arrangeras för femte året i rad.tisdag 22/5 14:21