Nytt. Det är postnummer 186 60 samt 186 96 som kan Kårsta som postadress. Foto: Gustav Gräll

Nu vill Kårstabor slå sig fria från Vallentuna

Össeby hembygdsförening får stöd från Kårstaborna. Två tredjedelar av de röstande är positiva till att ändra sin postadress och slippa Vallentuna på sina brev.

  • Publicerad 16:58, 8 jan 2020

Nu har Kårstaborna själva sagt sitt i en enkät som snurrat på kommunens hemsida under december och början av januari. De vill ha en ny postadress. Totalt har 188 personer svarat på enkäten varav 67 procent har varit positiva till förändringen. Initiativet kommer från Össeby hembygdsförening som sedan november 2018 har lobbat för att de två postnumren 186 60 samt 186 96 ska få Kårsta som postadress i stället för Vallentuna, som det är i nuläget. 

Milstolpe för stationshuset – nu bjuds Frösunda in till fest

– Det finns en stark känsla i Kårsta för det här namnet, som är en del av Kårstabygdens själ, säger Börje Sjöman, ordförande för Össeby hembygdsförening. 

Brev kan komma fel

De föreslagna postadresserna utgör det område som en gång kallades Kårsta socken. Liknande förändringar har genomförts förr, bland annat i närliggande Rö samt i Riala som båda ligger i Norrtälje kommun. Hembygdsföreningen vittnar också om att det ibland är krångligt rent praktiskt att ha Vallentuna som postadress, med paket som hamnar långt från destinationen. 

Då är nya bostadsområdet i Kårsta klart för inflyttning

– Som jag har uppfattat det så finns det en stark vilja från såväl medlemmar i hembygdsföreningar som från andra i Kårsta att den här förändringen går igenom, säger Börje Sjöman. 

Nästa steg i processen är att kulturnämnden ska göra ett yttrande i frågan. Därefter kan det bli ett förslag till kommunstyrelsen som kan besluta att föreslå ändringen till postnummerrådet. Först då kan det bli frågan om en ny postadress för Kårstas 186 60 samt 186 96.

Detta är Postnummerrådet:

✓ Postnummerrådet sammanträder 3–4 gånger per år och finns till för att säkerställa en effektiv förvaltning av våra postnumer.

✓ Rådet består av deltagare från Citymail, Fria Postoperatörers Förbund, Lantmäteriet, Postnord, Post- och Telestyrelsen, Svensk Direktreklam och Skatteverket.

Källa: PTS

Visa merVisa mindre