Torg Eller hamn? Jan Inghe-Hagströms torg fungerar inte som adress. Nu vill namnberedningen döpa om torget till Hamntorget. Foto: Andreas Enbuske

Nu vill staden kasta ut Sjöstadens grundare

Nu kan Sjöstadens prestigeplats tvingas till ett namnbyte. Jan Inghe-Hagströms torg är omöjligt som adress och döms nu ut av namnberedningen. – Det är en extrem åtgärd, men namnet är inte lyckat som adress, säger Kristian Rosengren, namnberedningen.

  • Publicerad 11:00, 23 mar 2012

Det var bara två veckor sedan Södermalmsnytt gjorde ett stort reportage om Henriksdalshamnen i Sjöstaden som har fått stadsdelens finaste mötesplats – Jan Inghe-Hagströms torg.
Platsen är egentligen inget torg utan en hamn, men har ändå uppkallats efter planarkitekten Jan Inghe-Hagström, som är hjärnan bakom hela Sjöstadsprojektet.
En av planeringscheferna på exploateringskontoret sa i artikeln att namnet var ett utmärkt sätt att hedra arkitekten. Men bakom kulisserna rasar en bitter namnstrid. Boende på torget har redan fått nog av namnet.
Namnberedningen har tagit emot mängder av skrivelser och arga telefonsamtal.
Som adress ställer namnet tydligen till problem. Alla tror att det handlar om ett dubbelförnamn, Jan-Inge, men i själva verket är mellannamnet första ledet i ett efternamn. Därför hamnar bindestrecket mellan efternamnen. Ingen stor grej kan tyckas. Men detta har gjort att leveranser inte kommer fram, post försvinner och taxibilar kör vilse.

Omöjlig adress
I en av skrivelserna beskriver en Sjöstadsbo hur ämnet kom upp på ett husmöte – det var som att öppna slussarna. Samtliga boende i huset vittnade om adressens omöjlighet. Andra berättar om hur det redan har börjat användas alternativa namn för att hänvisa till platsen. Adressen är också så lång att den ofta inte ryms i adressfönstret på brev eller i adressfältet när man utför ärenden via nätet.
– Folk är väldigt upprörda och vi i namnberedningen har haft en lång diskussion om det här. Namnet är inte lämpligt som adressnamn. Vi tycker att det bör ändras och det är det vi föreslår till politikerna i stadsbyggnadsnämnden, säger Kristian Rosengren, namnberedningen.

”Extremt ovanligt”
Han resonerar som så att en adress måste vara tydlig och lätt att uppfatta både skriftligt och muntligt vilket Jan Inghe-Hagströms torg inte är. Namnberedningen påtalar att namnet aldrig var tänkt att fungera som adress när det antogs 2007. Nu föreslår man att torget döps om till Hamntorget och att själva kajen får namnet Jan Inghes kaj.
– Det är mot våra principer att ändra ett redan etablerat namn och det är extremt ovanligt. Men i det här fallet vill vi göra ett undantag. Majoriteten på adressen vill byta namn och namnet är ännu inte så etablerat.
Frågan avgörs av politikerna i stadsbyggnadsnämnden på torsdag.

Fakta

Namngåtor på Söder

Längsta gatunamnet:
Söder har Stockholm längsta gatunamn: Katarina Östra Kyrkogårdsgränd. Även det näst längsta namnet finns på Söder: Per Anders Fogelströms Terrass.

Blecktornsgatorna:
Blecktornsstigen ligger mellan Stora och Lilla Blecktornsparken, vilket är helt naturligt. Däremot ligger Blecktornsgränd på Mariaberget – mycket förvirrande.

Inga kvinnonamn:
Vi har Bellmansgatan och Gaveliusgatan. Magnus Ladu-låsgatan och Anders Reimers väg. Bara för att nämna några. Men visst saknas kvinnonamnen på Södermalms gator?

Konstigaste gatunamnet:
Helga Lekamens gränd i Gamla stan.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.