Konst till salu. Förra året jobbade Naile Tahir, Jona Naji, Ranya Aboalhayja och Amanda Magnusson med konsten som eleverna gjort, som såldes till förmån för Musikhjälpen. Foto: ROLF ANDERSSON

Nu vill Vallentuna vara med och hjälpa - kommunen startar insamling

Aldrig tidigare har Vallentuna kommun aktivt deltagit i Musikhjälpen. Men i år är det dags. Nu hoppas kommunen på mycket hjälp av föreningar och skolor.

  • Publicerad 15:39, 4 dec 2017

Musikhjälpen arrangeras av P3 och har sänts veckan före jul i åtta år. Många kommuner, företag, föreningar och privatpersoner har på olika sätt varit med och bidragit till de olika teman som musikhjälpen haft genom åren. I år tänker Vallentuna kommun vara med, och man bjuder in, uppmanar och utmanar alla i kommunen att också delta.

– Det är dags nu. Det är ett himla bra evenemang och ett intressant fokus i år, ”barn är inte till salu”. Det har varit ganska stillastående i Vallentuna när det gäller Musikhjälpen – och det vill vi ha ändring på, säger Mir Grebäck von Melen, kommunikatör på fritidsförvaltningen.

Hon tror att en av anledningarna till att det inte samlats in så mycket pengar i Vallentuna är att ingen tagit initiativet.

– Jag vet att det gjorts på skolor och någon organisation, men ingen har tagit ett samlat grepp. Vi har blivit inspirerade av andra kommuner.

Ämnet för årets Musikhjälpen är alltså ”Barn är inte till salu”. Enligt Musikhjälpen säljs fyra barn i sexhandeln världen över – varje minut. Mörkertalen är enorma eftersom det ofta sker i det dolda på internet där få av brotten upptäcks. För många som lever i fattigdom finns inga andra alternativ till försörjning än att sälja sin kropp och sexhandeln med barn har blivit en växande miljardindustri.

– Barn är något som berör oss alla. Jag tycker  det är det bästa temat hittills i musikhjälpen, säger Mir Grebäck von Melen.

För att bidra kan man också ordna evenemang, som till exempel guidade visningar, loppisar eller föreställningar. Det går också att sälja saker, som kurser i att baka bröd eller en PT-timme. Ett annat exempel som Hammarbacksskolan hade förra året är konstförsäljning.

Ett annat sätt att bidra är att ge pengar direkt till bössan (se länk nedan). Ett tredje sätt är att delta på ett av någon annans evenemang.

– Ett fjärde sätt är att dela, prata och föra vidare våra allas engagemang, säger Mir Grebäck von Melen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15