Väskuthyrning. Kungsholmsbon Sandra Hasslö har startat en uthyrningstjänst för väskor. Foto: Ylva Bergman

Nu vill vi dela saker med varandra istället för att äga

”Ska vi dela grejer med varann?” Bostäder, kläder, väskor, bilar och toaletter – delningsekonomin fortsätter växa på alla fronter. Men var går gränsen för vad vi kan tänka oss att dela?

  • Publicerad 11:20, 16 sep 2016

Letar du boende? Du hamnar på Airbnb. Strandad och behöver taxi – kolla med Uber. Kissnödig? Kanske Airpnp kan hjälpa dig hitta en ledig toalett i någons hem. Saknar du kontor? Kolla med krogen om plats.

Idag kan vi nästan dela allt med andra och allt fler delningstjänster poppar upp. Trenden lockar både stora företag men även mindre entreprenörer och privatpersoner. 

Kungsholmsbon Sandra Hasslö är en av de som startat eget vid sidan av hennes ordinarie jobb. Hennes nystartade företag Miss Borrow satsar på att hyra ut exklusiva väskor.

– Känslan av att ha en riktig designväska är svårslagen. Men alla är kanske inte så sugna på att lägga de pengarna som dem kostar, säger hon om bakgrunden till firman.

Finns tydliga regler

Väskorna hyrs ut veckovis eller månadsvis. När man hyr finns tydliga regler kring hur man ska sköta väskan och de är till exempel stöldmärkta. Responsen har varit bra enligt henne även om hon inte har hyrt ut så många väskor än.

– Jag tror att jag kommer nischa mig mer framöver mot fest och bröllop med mindre väskor. Just nu är jag nöjd med att ha startat företaget men jag har tänkt på att vidareutveckla det här längre fram med att förmedla kontakt mellan personer som vill hyra ut sina väskor, säger hon.

Hon är övertygad om att fenomenet kommer fortsätta att växa och använder själv flera delningstjänster som bilpool.

– Vi har insett att jorden inte håller för att producera i den takt vi konsumerar, därför måste vi ändra vårt sätt att konsumera, säger Sandra Hasslö.

Har bara börjat

Flera experter som vi har pratat med är överens om att det här bara är början på vår iver att inte äga och att utnyttja våra resurser mer effektivt. Men var kommer vi dra gränsen, om någon?

– Kanske vid sin partner, den vill man nog inte låna ut. Inte jag i alla fall. Men det kan säkert komma även sådana tjänster. Vi kan nog låna ut allt, till och med kärlek. Varför inte egentligen? frågar sig Camilla Björkman, tidigare chefredaktör för tidningen Driva eget och som föreläser om delningsekonomi.

Även om delningstjänsterna har varit ett sätt för många att testa sina idéer är risken stor att det framöver kommer bli en marknad för de stora drakarna, menar Camilla Björkman.

– Bilföretagen och fastighetsägarna har redan börjat med den här typen av upplägg, med pop up-stores och rent-a-car. Jag tror att fler stora företag kommer att börja tänka i de här banorna. Det blir svårt för dem att överleva annars, säger hon.

Klädbibliotek. På Sabina and Friends på Grev Turegatan kan man hyra märkeskläder en dag eller ett par veckor i taget. Foto: Ylva Bergman

Det här kan vi dela

Bil

Cykel

Middagar

Lägenhet

Verktyg

Toalett

Väskor

Kläder

Smycken

Frakt

Kontor

Butiker

Delad glädje... Camilla Björkman ser inga gränser för vad vi kan dela med varandra i framtiden. Foto: Christian Gustavsson

Ny utredning

Den nya delningsekonomin ställer nya krav på samhällets regelverk, till exempel skattetekniskt. Regeringen har även tillsatt en utredning som ska kartlägga den nya delningsekonomin och användarnas ”rättsliga ställning”. Utredningen ska presenteras i vår.

”Det svåra är att definiera vad som är en kommersiell verksamhet. Sedan finns det plattformar som inte är kommersiella, som Facebook där olika grupper byter tjänster. Det har växt otroligt mycket”, säger Robin Teigland, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan.