Tillförordnad kulturchef Jonas Larsson Törnberg klipper det röda bandet tillsammans med Thomas Ardenfors (M) och Magnus Ramstrand (KD) under invigningen av "Kommunen och konsten". Foto: Anton Kyhlbäck

Nu visas konst på Stallbacken igen

Förra veckan invigdes kommunens konstutställning på Stallbacken. SollentunaDirekt pratade med några besökare under kvällen.

  • Publicerad 08:59, 3 dec 2019

Förra veckan öppnade konstutställningen "Kommunen och konsten" på Stallbacken.

Skulpturer och målningar formade på 50-talet fram till samtiden visades på andra våningen i konsthall väst. Totalt 63 verk från kommunens konstsamling på över 1000 verk hänger nu på väggarna. Flera av de representerade konstnärerna hade bjudits in.

Siri Seger från Sollentuna var en av dem.

– Nu är den stora frågan vad som ska hända här uppe. Kulturen är viktig, tycker jag, och det behövs ett centrum för den, säger hon och tillägger:

– Men det här är spännande!

Ett 100-tal personer kom till invigningen. Sollentunaborna Kristin Amling och Marianne Sandberg var två kritiska besökare under kvällen. De bar skyltar med orden "Jag saknar Edsvik konsthall" och påpekade att man behöver satsa mer på kulturen i Sollentuna.

Sollentunabon Ida Sääf och Tenstabon Jonas Georgsson tyckte att det är spännande med blandad konst.

Siri Seger var en av flera konstnärer vars verk visas upp under utställningen. Till höger syns om Seger syns verken "Juni" och "Juli".

Woo Bock Lees "Hösten" fångade uppmärksamheten hos många besökare. Tavlan är delvis gjord av texter från 300 år gamla kinesiska läroböcker: "Det är kul att vara här och berätta om sin konst, och träffa alla konstnärer" säger hon.

– Det är en speciell utställning och spännande eftersom det är så många olika sorters verk, säger Carin Björlin som tillsammans med Lars Björlin här betraktar tavla nummer 35. En tavla gjorde av Ulla Rosendahl.

– Kommunen hade kunnat göra med för att rädda Edsvik konsthall. Vi visar vårt missnöje med skylten. Det kändes bättre än att protestera, säger Marianne Sundberg.

Kamraten Kristin Amling tillägger:

– Det är en fin utställning som kommunen har ordnat. Frågan är om konsten får sin plats här upp. Jag är tveksam till det, men hoppas att det ska bli bättre, säger hon.

Tacktal till allmänheten

Utställningen "Kommunen och konsten" är en av flera inplanerade utställningen i konsthall väst – som initierades efter beskedet om Edsvik konsthalls konkurs. I slutet av februari ska Gösta Asks bilder över forna Sollentuna visas – är det planerat.

"Kommunen och konsten" visas fram till den 13 februari.

Lokalpolitikerna Thomas Ardenfors (M) och Magnus Ramstrand (KD) tackade personerna bakom utställningen och allmänhetens engagemang för kulturen i Edsvik från scenen under kvällen innan de klippte det röda bandet med tillförordnad kulturchef, Jonas Larsson Törnberg.

– Vi vill fortsätta värna om mötesplatsen i Edsvik, sa Thomas Ardenfors och tillade senare:

– Den bästa dagen här uppe ligger fortfarande framför oss.

Marianne Sundberg och Kristin Amling tyckte att utställningen var fin - men visade samtidigt sitt missnöje över att Sollentuna kommun inte gav mer stöd till Edsvik konsthall. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt