Nu visas reningsverket upp för stockholmarna

Imorgon söndag har du chansen att uppleva något utöver det vanliga. Då öppnas Henriksdals reningsverk för allmänheten och besökare.

  • Publicerad 09:30, 23 mar 2019

Varje år blir det allt fler som ska duscha, gå på toaletten, tvätta och allt annat som ger upphov till avloppsvatten som behöver renas. Därför byggs Henriksdals reningsverk om, och en ny avloppstunnel grävs fram mellan Bromma och Sickla.

Vad får man se om man åker Henrikdals reningsverk i helgen?

– Man får titta på delar i reningsverket, se de delar som byggs om och så får man även gå in i delar av tunneln, säger Eva Rådmark Herrder, kommunikationsansvarig på Stockholm vatten och avfall.

Eva Rådmark Herrder berättar även att tunneln innehåller en modern reningsteknik som kallas membranteknik.

Detta händer på söndag

När: Söndagen den 24 mars mellan klockan 11-15.

Var: Henriksdals reningsverk, Värmdövägen 23, Nacka.

Hitta hit: Ta buss till Henriksdal och promenera till reningsverket. Kommer du med bil finns det ett parkeringshus på Kvarnholmsvägen 12.

Bra att veta: Ta på dig stövlar eller grova skor. Husdjur måste stanna utanför. 
Rundturen är ca 1,2 km i reningsverket inklusive tunneln.

Mer om projektet

Stockholms framtida avloppsrening är ett av Stockholm vatten och avfalls största projekt genom tiderna och en miljösatsning för framtiden.

Henriksdals reningsverk byggs ut till ett av världens mest moderna och får fördubblad kapacitet. Bromma reningsverk stängs och en ny avloppstunnel dras 30–90 meter under marken från Bromma till Henriksdal.

Satsningen innebär också att vattnet i Mälaren blir ännu renare, att utsläppen i Östersjön minskar och att transporter av avloppsslam genom bostadsområden försvinner