Trogna centrumet. Gunilla Carlsson och Tommy Welin gillar att åka till Farsta centrum för att fika och lösa korsord. Foto: Sacharias Källdén

Ny ägare – hur påverkar det Farsta centrum?

Den 1 juni får Farsta centrum en ny ägare när Atrium Ljungberg lämnar över stafettpinnen till Stadsrum fastigheter. En affär på fyra miljarder kronor som väcker både hopp och oro.

  • Publicerad 12:00, 26 mar 2020

Vid ett bord på Garden kafé sitter Gunilla Carlsson och Tommy Welin och löser korsord. Två gånger i veckan besöker de centrumet i Farsta, trots att de bor närmare det i Haninge.

– Det är jättetråkigt så vi åker hit, säger Gunilla.

Hon ”älskar Farsta centrum” och tycker att utbudet blivit större under de 50 år hon säger sig ha handlat här. En förbättring, enligt henne.

Det stundande ägarbytet hör Gunilla och Tommy talas om först när vi tar upp det.

– Jag hoppas att det inte blir till det sämre, till exempel att man höjer hyrorna så att affärer inte kan vara kvar. Sådant har jag för mig har hänt i andra centrum, säger Gunilla.

På restaurangplanet hittar vi smoothiemakaren Mouhamed Al-Mousli. Även han ser gärna att hyrorna förblir desamma, i alla fall så länge försäljningen ligger på dagens nivå.

– I Mall of Scandinavia är det många stora butiker som stänger för att de höjer hyrorna, säger han.

Smoothiekille. Mouhamed Al-Mousli på Naked Juice Bar. Foto: Sacharias Källdén

Brett utbud, event och service är satsningar som nuvarande ägaren Atrium Ljungberg menar har gjort centrumet attraktivt. Foto: Sacharias Källdén

Om Farsta centrum har han bara gott att säga. Kunderna här har inte lika brådis som på andra platser han jobbat på, tycker han.

– Om det saknas något så väntar kunderna här medan jag går till lagret.

Brett utbud, event och service är satsningar som nuvarande ägaren Atrium Ljungberg menar har gjort centrumet attraktivt.

Atrium Ljungberg har även gjort trygghetssatsningar, bland annat med föreningen Ung & Stolt. Insatser som enligt tf fastighetschefen Robin Petersson lett till minskad ungdomsbrottslighet.

”Hållbarhet”

Om huruvida den blivande ägaren Stadsrum Fastigheter jobbar med dessa frågor på alla sina anläggningar säger Petersson ”säkerligen”.

– Vi tror dock på en fortsatt nära dialog med viktiga aktörer så som hyresgäster, polis, staden och bevakningsföretag för att behålla det viktiga trygghets- och säkerhetsfokuset, fortsätter han.

Stadsrum Fastigheter äger bland annat Åhlénshuset i Uppsala och gallerian Kringlan i Södertälje. Planerna för Farsta centrum är det enligt vd:n Magnus Alteskog ännu för tidigt att berätta om.

– Dock kommer vi att fortsätta nuvarande ägares goda arbete med trygghetsfrågor och hållbarhet. Bland annat avser vi att miljöcertifiera fastigheterna, säger han.

Kränger plagg. Julia Bäckman jobbar på Jeansbolaget. Foto: Sacharias Källdén

Ny ägare. Magnus Alteskog, vd Stadsrum Fastigheter. Foto: Gunilla Göransson

För Julia Bäckman, som jobbar i klädaffären Jeansbolaget i Farsta centrum, är det viktigt att den nya ägaren lyckas locka fler besökare och att färre lokaler står tomma.

– Jag tycker inte att den nuvarande ägaren har gjort tillräckligt för att dra hit folk, säger hon.

Något hon däremot inte hoppas på är ... just det, att hyrorna höjs.

– Gör de det så kommer det att förstöra för alla, då kan inte fler butiker öppnas.

Enligt Magnus Alteskog kommer inte ägarbytet att märkas särskilt mycket för vare sig hyresgäster eller besökare. Stadsrum är mån om goda relationer, menar han.

Samtidigt säger han att bolaget ”självklart” ska försöka göra centrumet intressantare.

– Det är inte frågan om några stora förändringar, och dessutom måste allt göras med respekt för platsen och dess historik.

Hur viruset slår mot centrumet

Minimiöppettiderna har justerats för att butikerna ska klara bemanning. Dessa är i skrivande stund vardagar 11–19 och lördag–söndag 11–17.

– Vi ser ett minskat besöksantal på alla våra handelsplatser och Farsta centrum är inget undantag. Detta påverkar naturligtvis många butikers försäljning, i synnerhet restaurang- och kafésegmentet, säger Marianne Perslow, kommunikationschef på Atrium Ljungberg.

För livsmedelsbutiker och apotek gäller fortsatt ordinarie öppettider.

En annan konsekvens av pandemin är att samtliga publika evenemang 12 mars–15 april ställs in.

Visa merVisa mindre