Skötsel. En ny aktör ska se till att Mälaröarnas vägar hålls i gott skick året runt de kommande åren. Foto: Mostphotos

Ny aktör ska ansvara för väghållning i kommunen

En ny entreprenör kommer nu att sköta om Mälaröarnas vägar. I höst tar Svevia över ansvaret de kommande åren.

  • Publicerad 06:30, 18 apr 2019

Uppdraget att sköta väghållningen på Mälaröarna täcker 130 kilometer väg. Det är Trafikverkets minsta driftområde och det som vägentreprenören Svevia ska ta över från den 1 september.

– Hela vägnätet är ett småskaligt vägnät vilket egentligen inte gör någon skillnad. Kärnan är densamma oavsett om vi plogar snö utanför Drottningholm eller på Essingeleden. Vi gör vägarna säkra och framkomliga och ser till att trafiken kommer fram, säger Nils Balsted, arbetschef på Svevia, i ett pressmeddelande.

Ständig jour

I uppdraget ingår bland annat att företaget vintertid kommer att ha jourverksamhet dygnet runt för att i rätt tid kunna använda rätt resurser. Det kan röra sig om att bekämpa halka och röja snö.

Under sommarperioden kommer vägentreprenören bland annat att ägna sig åt att laga sprickor och hål i vägarna, underhålla skyltar och räcken vid vägen samt underlätta för vattenavrinning.

Att jobba på Mälaröarna är speciellt, menar Nils Balsted.

– Det är en unik miljö för den historieintresserade med kulturbyggnader, gravkullar och Sveriges längsta fruktallé, säger han.

Sjuårigt kontrakt

Enligt Svevia är kontraktet värt 13 miljoner per år. Det sträcker sig upp till sju år. Att det är ett längre kontrakt beror på byggandet av Förbifart Stockholm som de närmaste åren påverkar vägarna på Mälaröarna.

Uppdraget utförs på uppdrag av Trafikverket.

KRÖNIKA: Dags för lite grundläggande journalistisk etik

Krönika Förra veckan skrev vi och många andra om det skottdrama som utspelade sig i Färentuna en tidig morgon nyligen. Bland annat återgav vi Expressens uppgifter om att gärningsmannen ska ha varit i Syrien...tisdag 21/5 9:15

Fritidshus brann ner till grunden

Nyheter En villa brann i lördags ner till grunden. Två personer fanns i huset när branden bröt ut, men de lyckades ta sig ut på egen hand.måndag 20/5 8:02