Flytt. Mohammad Ali Mohammadi har bott på Färingsö två år. Foto: Lisa Halldén

Ny ålder tvingar fram flytt

Efter två år i kommunen står Mohammad Ali Mohammadi snart utan bostad – ett år tidigare än han räknat med. – Jag hoppas jag kan hitta ett rum där jag kan sova och studera. Så att jag kan fortsätta min skola, säger han.

  • Publicerad 16:35, 17 nov 2017

Jag trivs här. Jag tycker om naturen här, den är vacker. Och människorna också. De är snälla och försöker hjälpa oss.

Under hösten 2015 kom Mohammad Ali Mohammadi till Färingsö från Afghanistan. Hans lilla rum på HVB-boendet på Sundsgården har varit hans hem i två år och han hade räknat med att han skulle kunna bo kvar där ytterligare ett år. Enligt det datum som skrevs in i hans familjs koran när han föddes skulle han nämligen fylla 17 år den 6 november.

Men nu har Migrationsverket gjort bedömningen att han i stället ska fylla 18 år den 22 november. Det betyder att han själv måste hitta en ny bostad innan födelsedagen om han ska kunna bo kvar i kommunen.

– Jag trivs här. Jag tycker om naturen här, den är vacker. Och människorna också. De är snälla och försöker hjälpa oss, säger han.

Att inte kunna fortsätta gå i skolan är det som oroar honom mest med en flytt från kommunen. Han gillar att gå i skolan men vet inte hur han skulle kunna gå till väga för att kunna skriva in sig i en ny skola om han måste flytta från den gamla.

– Efter den 22 november är det jag som ska sköta allt själv. Jag tror det kommer bli svårt för mig. Jag har hört från många personer att när de flyttade från Ekerö så kunde de inte gå i skolan längre. Jag hoppas att det inte händer mig, säger han.

LÄS ÄVEN: Nyanlända kan köras ut till Ekerö trots bostadsbrist

För att 18-åringar som Mohammad Ali Mohammadi ska kunna stanna kvar i kommunen har en grupp privatpersoner öppnat sina egna hem. För att stötta varandra har de bildat nätverket EBO Mälaröarna. Bert Persson i Svartsjö är en av personerna i nätverket.

– Vi är en 10-15 stycken, tror jag. Det är folk som känner att de har plats och vill göra någonting, säger han.

Han tycker själv att det varit roligt att ha en inneboende hos sig.

– Vi lagar ofta mat tillsammans. Och middagarna tar hur många timmar som helst. Vi samtalar och diskuterar, säger han.

LÄS ÄVEN: Många Ekeröbor vill hjälpa flyktingbarnen

Nätverket är helt fristående från kommunen och de som har inneboende får inga bidrag. Men från regeringen har Ekerö fått drygt en miljon kronor för att göra det möjligt för asylsökande som fyllt 18 år ska kunna stanna i kommunen.

Kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) menar att bidraget bara täcker cirka åtta procent av kostnaderna. Enligt honom dumpar regeringen och Migrationsverket en process de själva misslyckats med i knät på kommunen.  

– Det är en felaktig process som staten har initierat och man svär sig fri genom att skylla på oss. Det gynnar vare sig individen eller samhället i stort men samtidigt kan vi som kommun inte hantera olika individer på olika sätt. Vi är ansvariga för alla som bor på Ekerö och behöver ha liknande processer för alla, säger han.

Ekerös flyktingmottagning:

I Ekerö kommun bor 11 ensamkommande barn i Migrationsverkets mottagningssystem, enligt siffror från 1 novermber.

Ekerös andel av regeringens tillfälliga kommunbidrag ligger på 700 515 kronor under 2017 och 350 257 kronor under 2018.

När Migrationsverket inte anser att identitetshandlingar styrker en asylsökandes ålder kan en medicinsk åldersbedömning göras, genom att tänder och knän röntgas.

Då åldern skrivs upp går den ensamkommande ungdomen från att få kommunalt stöd till att vara Migrationsverkets ansvar.

Visa merVisa mindre

Efter ett halvår – grönt ljus för motioner igen

Nyheter Vill se Sportotek i kommunen I dag, torsdag, lade oppositionen sin första motion på över ett halvår. Den handlar om möjligheten att inrätta ett Sportotek.torsdag 24/9 16:57

S: Dags att oppositionen får komma med förslag igen

Nyheter Vill återinföra motioner i kommunfullmäktige I våras beslutade gruppledarna i kommunfullmäktige att stoppa alla motioner i kommunstyrelsen. Nu vill oppositionen återfå möjligheten att göra sin röst hörd.tisdag 22/9 11:37

Inga SL-automater på Mälaröarna

Nyheter Hänvisar till nya betalningssätt framöver Flera oppositionspartier vill att Ekerö kommun ska sätta upp SL Access-automater runtom på Mälaröarna. Något som Mälaröalliansen inte tycker behövs. Beslut tas på tisdag.måndag 21/9 16:55