Den nya bariatriska ambulansen. Foto: Region Stockholm

Ny ambulans för kraftigt överviktiga

Nu har Region Stockholm rullat ut en ny ambulans i sin fordonsflotta.

  • Publicerad 12:31, 9 sep 2019

Den nya så kallade bariatriska ambulansen har rullat sedan den 1 september och är till för personer med kraftig övervikt. En vanlig ambulans klarar patienter upp till 220 kilo men den nya bariatriska ambulansen specialutbildad besättning och kan med hjälp av räddningstjänst och annan ambulanspersonal vid behov ta hand om patienter som väger upp till cirka 400 kilo enligt Region Stockholm.

Nu finns två ambulanshelikoptrar i Stockholms län

Bland annat har den nya ambulansen en förstärkt, justerbar bår, bakgavellyft och vinschanordning för att hjälpa till med att få in patienterna i bilen.

Eftersom liknande fordon har saknats tidigare har den här patientgruppen ibland fått vänta onödigt länge på transport enligt Region Stockholm vilket man nu hoppas ändra på. Ambulansen ska verka och kunna skickas på uppdrag i hela länet.

– Det här är en utsatt patientgrupp på flera sätt och därför är det viktigt att vi nu förbättrar tillgängligheten för dem. Den bariatriska ambulansen är större än en vanlig ambulans, klarar högre lastvikt och är specialbyggd för uppgiften, säger Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospitala vården i Region Stockholm i ett uttalande.

Bariatri är samlingsnamnet på metoder för att behandla kraftig övervikt och den bariatriska ambulansen är främst till för denna patientgrupp.