Pilotprojekt. "On demand"-bilar ska testas i Kista och Järva. Foto: Anna Wettergård

Ny app ska få fler att samåka i Järva

Under våren kommer uppkopplade ”on demand”-fordon att testas i Kista och Järva. Försöket kommer att pågå under ett år och tanken är att fler ska välja att samåka – genom en app.

  • Publicerad 10:52, 27 feb 2020

”On demand”-bilarna blir till en början gratis, och flera resenärer kommer kunna åka i samma bil med hjälp av en app som sammanför dem.

– Det blir en tjänst som beställs genom en app där man direkt kan se var bilarna befinner sig. Tanken är att det ska bli en dörr-till-dörr service, säger Sara Nozkova som är ansvarig för mobilitetsfrågor på Kista Science City.

Det hela är ett samarbete mellan Kista Science City, Ericsson och trafikoperatören Keolis. Försöket går bland annat ut på att få fler att lämna sin privata bil hemma, men också att inhämta ny kunskap.

Lärdomarna från försöket med ”on demand”-bilarna kommer att användas i framtida tester med självkörande fordon. Sara Nozkova säger att man vill veta mer om resenärers beteenden, attityder och resemönster.

Beteendet måste förändras

– Även om vi har tekniken och självkörande fordon så förändras ingenting om inte beteendet förändras. Så hur tjänsten ska se ut för att fler ska välja bort sin privata bil, det är det vi kommer lära oss.

Till en början kommer man bara köra dagtid, men tanken är att kunna köra kvälls- och nattetid senare under året. Appen som ska kunna användas i Kistaområdet är inte på plats än, men utvecklas av Viavan. Tanken är att den ska lanseras under våren.

– Tjänsten finns idag på få ställen i världen, bland annat i Australien, och vi ska utveckla en som passar just Kista och Järva, säger Sara Nozkova.

Stockholm Direkt