Butiksägare. "Det finns glasburkar och papperspåsar att köpa i butiken, men tanken är att man ska ha med sig egen förpackning", säger Ingrid Daal. Foto: Christer Daal

Ny Bagisaffär skippar förpackningar

Efter nästan 20 år som it-konsult bestämde sig Bagisbon Ingrid Daal för att byta bana. I mars öppnar hon Stockholms första förpackningsfria butik på Lagaplan.

  • Publicerad 11:30, 10 feb 2020

Den senaste tidens klimat- och hållbarhetsfokus har fått Ingrid Daal, 59, att omvärdera vad det är hon vill hålla på med.

– Jag har dragits med i den vågen. Jag jobbar som it-konsult i två veckor till, sedan är det bara hållbarhet som gäller, säger hon.

Det blir i den medvetna livsstilens högsäte som den nya verksamheten smäller upp portarna. Ingrid är själv Bagisbo sedan 29 år tillbaka, och har sett hur stöket i området bytts ut mot lådcyklar, klimatgrupper och yoga.

Hennes bidrag till utvecklingen? En förpackningsfri butik.

– Tanken är att man tar med sig en egen behållare och fyller på med det man vill ha, väger och betalar och tar med det hem, säger Ingrid.

Öppnar i mars

Butiken Hushållet öppnar i mitten på mars. I den kommer man att kunna handla allehanda nödtorft så som mjöl, bönor, torkad frukt, kryddor, matoljor och tvättmedel. Ekologiskt och närodlat är modellen.

– Bland annat finns det en som gör quinoa i Omberg. Det finns också en massa kvarnar som maler ekologiskt mjöl som jag ska sälja, säger Ingrid.

Enligt henne är en annan hållbarhetsaspekt svinnet; plockar man själv den mängd man vill ha minskar risken för att varan blir gammal och måste kastas.

Inom it-branschen är det desto svårare att handla miljövänligt, konstaterar den nykläckta butiksägaren:

– Jag känner inte till några speciellt miljövänliga sätt att ha en massa datahallar.