Butiksägare. "Det finns glasburkar och papperspåsar att köpa i butiken, men tanken är att man ska ha med sig egen förpackning", säger Ingrid Daal. Foto: Christer Daal

Ny Bagisaffär skippar förpackningar

Efter nästan 20 år som it-konsult bestämde sig Bagisbon Ingrid Daal för att byta bana. I mars öppnar hon Stockholms första förpackningsfria butik på Lagaplan.

  • Publicerad 11:30, 10 feb 2020

Den senaste tidens klimat- och hållbarhetsfokus har fått Ingrid Daal, 59, att omvärdera vad det är hon vill hålla på med.

– Jag har dragits med i den vågen. Jag jobbar som it-konsult i två veckor till, sedan är det bara hållbarhet som gäller, säger hon.

Det blir i den medvetna livsstilens högsäte som den nya verksamheten smäller upp portarna. Ingrid är själv Bagisbo sedan 29 år tillbaka, och har sett hur stöket i området bytts ut mot lådcyklar, klimatgrupper och yoga.

Hennes bidrag till utvecklingen? En förpackningsfri butik.

– Tanken är att man tar med sig en egen behållare och fyller på med det man vill ha, väger och betalar och tar med det hem, säger Ingrid.

Öppnar i mars

Butiken Hushållet öppnar i mitten på mars. I den kommer man att kunna handla allehanda nödtorft så som mjöl, bönor, torkad frukt, kryddor, matoljor och tvättmedel. Ekologiskt och närodlat är modellen.

– Bland annat finns det en som gör quinoa i Omberg. Det finns också en massa kvarnar som maler ekologiskt mjöl som jag ska sälja, säger Ingrid.

Enligt henne är en annan hållbarhetsaspekt svinnet; plockar man själv den mängd man vill ha minskar risken för att varan blir gammal och måste kastas.

Inom it-branschen är det desto svårare att handla miljövänligt, konstaterar den nykläckta butiksägaren:

– Jag känner inte till några speciellt miljövänliga sätt att ha en massa datahallar.

Katten Sixten hemma efter 2,5 år på rymmen

Nyheter Matte Julia berättar osannolika historien 2017 försvann katten Sixten från sin familj i Söderort. 2,5 år senare dök han upp igen.torsdag 20/2 12:43