Nyinvigning. Barnavdelningen på Skarpnäcks bibliotek har byggts ut. Foto: Skarpnäcks bibliotek

Ny barnavdelning snart på plats i Skarpnäcks bibliotek

Det har länge funnits en ambition att fräscha upp biblioteket i Skarpnäck och göra barn- och ungdomsavdelningen större. Nu har det blivit av, och det firas med musik, popcorn och barnvänligt bubbel.

  • Publicerad 11:41, 12 mar 2019

Barn- och ungdomsavdelningen på Skarpnäcks bibliotek har förändrats. Bakom upprustningen står kulturförvaltningen Stockholms stad och We Unite Design, som arbetar med att skapa fysiska miljöer för och med barn och unga. Men i centrum står barnen från Ur och Skur-skolan i Skarpnäck åk 4 och 5.

Vi sju intensiva tillfällen har barnen arbetat med designprocesser, moodboards och actionprototyper, men även demokratiska frågor, barnkonventionen och klimatfrågor.

– Barnen har hela tiden varit i centrum. I arbetet berörs många punkter i barnkonventionen, och det handlar om att göra barns röster hörda och att inkludera och engagera dem på ett roligt och kreativt sätt, säger Lina Lagerbäck, verksamhetsledare och designer för We Unite Design.

Annika Malmborg, enhetschef på kulturförvaltningen i Stockholms stad, var en av de som fick barnens arbete presenterat för sig.

– Reaktionerna var "wow, gud!". De har kommit på saker som vi aldrig hade kunnat tänka oss. Sen har vi tagit till vara på barnens idéer och arbetat vidare med dem så att barnen kan känna igen sig i resultatet, säger hon.

Invigningen av den nya barn- och ungdomsavdelningen på Skarpnäcks bibliotek bjuder, utöver bandklippning av samtliga av de medverkande barnen själva, på musik, popcorn och barnvänligt bubbel. Alla, oavsett ålder, är välkomna att delta vid invigningen den 21 mars.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här är nya planen för Hemliga trädgården

Nyheter Fastighetsägaren vill bygga där kult-klubben låg i Kransen Den nya fastighetsägaren vill bygga ett sjuvåningshus i Kransen på platsen där kulturstället Hemliga trädgården huserade. Men planerna möter motstånd.måndag 25/3 19:50

SL:s besked: Då kan Stockholm city öppna igen

Nyheter Ny prognos efter trasiga rulltrappor för pendeltågen i södergående riktning Inga södergående tåg har kunnat stanna vid Stockholm city under dagen på grund av trasiga rulltrappor.måndag 25/3 19:15