Nyinvigning. Barnavdelningen på Skarpnäcks bibliotek har byggts ut. Foto: Skarpnäcks bibliotek

Ny barnavdelning snart på plats i Skarpnäcks bibliotek

Det har länge funnits en ambition att fräscha upp biblioteket i Skarpnäck och göra barn- och ungdomsavdelningen större. Nu har det blivit av, och det firas med musik, popcorn och barnvänligt bubbel.

  • Publicerad 11:41, 12 mar 2019

Barn- och ungdomsavdelningen på Skarpnäcks bibliotek har förändrats. Bakom upprustningen står kulturförvaltningen Stockholms stad och We Unite Design, som arbetar med att skapa fysiska miljöer för och med barn och unga. Men i centrum står barnen från Ur och Skur-skolan i Skarpnäck åk 4 och 5.

Vi sju intensiva tillfällen har barnen arbetat med designprocesser, moodboards och actionprototyper, men även demokratiska frågor, barnkonventionen och klimatfrågor.

– Barnen har hela tiden varit i centrum. I arbetet berörs många punkter i barnkonventionen, och det handlar om att göra barns röster hörda och att inkludera och engagera dem på ett roligt och kreativt sätt, säger Lina Lagerbäck, verksamhetsledare och designer för We Unite Design.

Annika Malmborg, enhetschef på kulturförvaltningen i Stockholms stad, var en av de som fick barnens arbete presenterat för sig.

– Reaktionerna var "wow, gud!". De har kommit på saker som vi aldrig hade kunnat tänka oss. Sen har vi tagit till vara på barnens idéer och arbetat vidare med dem så att barnen kan känna igen sig i resultatet, säger hon.

Invigningen av den nya barn- och ungdomsavdelningen på Skarpnäcks bibliotek bjuder, utöver bandklippning av samtliga av de medverkande barnen själva, på musik, popcorn och barnvänligt bubbel. Alla, oavsett ålder, är välkomna att delta vid invigningen den 21 mars.

Så undviker du köer på återvinningscentralen

Nyheter ✓Här är bästa tiderna att kasta skräpet ✓Personalen specialutbildas att lösa bråk Nu är det är högtryck på stadens återvinningscentraler. För att hantera stressade stockholmare har personalen på återvinningen specialutbildats i konflikthantering.lördag 18/5 9:00

Rekordmånga förtidsröstar i EU-valet i Stockholm

Nyheter ”Många är upprörda och vill se förändring” Efter en dryg vecka står det klart att antalet stockholmare som förtidsröstar i EU-valet är betydligt högre än tidigare.fredag 17/5 13:53