Ytterligare en barn- och ungdomsmedicinska mottagning öppnar på Östermalm i vår. Bilden har inget med mottagningen att göra. Foto: Robert Nystrom

Ny barnläkarmottagning öppnar på Östermalm

Snart kan du få en läkartid åt ditt barn på Brahegatan. I och med det kommer hälften av innerstans barn- och ungdomsmedicinska mottagningar att finnas på Östermalm.

  • Publicerad 15:41, 16 jan 2017

Förra året öppnade Mama Mia sin första barn- och ungdomsmedicinska mottagning (BUMM) på Karlaplan. I mars får Östermalm ytterligare en BUMM – då öppnar Praktikertjänst "Stockholm kids" på Brahegatan 49. Det innebär att fyra av innerstadens åtta BUMM kommer att finnas på Östermalm.

LÄS ÄVEN: Allt lättare få snabb barnavård på Östermalm

– Befolkningen växer och när Norra Djurgårdsstaden också växer finns ett ökat behov. Vi är bra placerade på Östermalm, även Lidingö ligger nära och Vasastan. Men vi vet att det inte bara är beroende på var man bor som man söker sig till en viss mottagning, det är också att man snabbt får en tid och att det är en bra mottagning, säger Josefine Jacobsson, sjuksköterska och verksamhetschef för Stockholm kids.

Josefine Jacobsson har redan varit med och startat upp två barnläkarmottagningar: Barnsjukhuset Martina och Mama Mia. Med den erfarenheten känner hon sig nu redo att starta en egen mottagning tillsammans med Praktikertjänst.

Förutom att erbjuda akut och planerad vård för barn och unga i åldern 0-17 år kommer Stockholm kids ha lika stort fokus på psykisk ohälsa och neuropsykiatri.

– I dag är det långa köer för att träffa en psykolog eller göra en adhd-utredning. Vi vill satsa på den biten och även anpassa verksamheten efter hur det ser ut för familjerna i dag, ofta med en stressig vardag och högt tempo.

LÄS ÄVEN: Hård kritik mot vårdcentralens vinterapeut: "Helt orimligt"

Den anpassningen innebär bland annat kvällsöppen mottagning för att barn och föräldrar ska slippa ta ledigt från skola och arbete. Stockholm kids kommer också ha föräldrastöd och KBT-inriktade samtalsgrupper för barn där de ska kunna prata om ämnen som exempelvis rädsla och oro tillsammans med andra i samma situation.

– Psykisk ohälsa hos barn och unga ökar hela tiden. Och antalet självmord ökar bland unga medan det minskar hos vuxna. Även i upptagningsområdet Östermalm är det många unga som mår dåligt. Vi vill kunna ta emot dem snabbt och erbjuda förebyggande insatser, säger Josefine Jacobsson.

LÄS ÄVEN: "Barnläkare och konstnär är två olika liv för mig"

Barn- och ungdomsmedicinska mottagningar (BUMM)

På Stockholm kids kommer det vid starten finnas tre barnläkare, varav en även är barnneurolog, samt psykologer. Det behövs ingen remiss och alla, oavsett var man bor, kan boka en tid.

BUMM är specialiserade mottagningar för barn och unga i åldern 0-17 år. Här kan man få hjälp med till exempel allergi, astma, magont, huvudvärk och urinvägsproblem. Kroniskt sjuka barn och barn under 1 år kan få en akut tid samma dag.

Barn- och ungdomsmedicinska mottagningar på Östermalm: Stureplans barn- och ungdomsmedicinksa mottagning, Barnsjukhuset Martina, Mama Mia barnläkarmottagning BUMM och Stockholm kids (öppnar i mars).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.