Ny boendeform aktuell på Ekerö

Ett nytt boendekoncept är på gång på Ekerö. Nästa år kan projektet med lägenhetshotell stå klart. 60 nya lägenheter kan ägas och hyras ut av allmänheten.

  • Publicerad 16:34, 10 nov 2017

Det kommer bli som ett hotell och finnas personal i huset.

Nyligen presenterades möjligheten för allmänheten att köpa en lägenhet i projektet Lifetime Ekerö. Konceptet går ut på att lägenheter byggs för korttidsboende. Ägaren, som kan vara en privatperson, får själv bo max elva månader om året och hyr sedan ut bostaden. Det är inte tillåtet enligt bygglovet eller detaljplanen att bygga bostäder där folk skriver sig.

– Det kan rikta sig till folk som har fått en vattenskada, skiljer sig eller flyttat. Det är bostäder som är i hotellform för tillfälligt boende längre tid än ett traditionellt hotell, säger Fredrik Löwenhielm, projektledare och delägare i projektet.

Bygget planeras just nu och ska ligga vid Bryggavägens industriområde. Planen är två huskroppar med sammanlagt 60 lägenheter. Tanken är att en familj i behov av korttidsbostad ska kunna hyra en lägenhet.

– Det finns olika storlekar. Det är 30 kvadrat som är minitvåor med separat litet sovrum och allrum med kök. Sedan är det 45-kvadratare med ett loft, det kan man kalla en minitrea, säger Fredrik Löwenhielm.

Husen ska byggas i Småland av företaget Hjältevadshus.

– Nu jobbar vi med finansieringen. Det finns olika vägar att gå och det utreder vi. Vi hoppas ha löst det till början av nästa år. Om allt går som det ska är husen på plats nästa höst, säger Fredrik Löwenhielm.

I husen ska det finnas service att tillgå.

– Det kommer bli som ett hotell och finnas personal i huset. De ska ta hand om nyckelfrågor och skötsel, byta glödlampor och annan grundläggande service, säger han.

Tanken är även att hyresgästerna på ett enkelt sätt ska kunna köpa in tjänster av aktörer verksamma på Mälaröarna.

– Där har vi en tanke på ett tekniskt system som gör det möjligt för exempelvis lokala städfirmor och leverantörer av lokala tjänster att koppla på sig och nå ut till en lokal marknad, säger Fredrik Löwemhielm.

På så sätt hålls kostnaderna nere menar han.

– En av de stora dyra kostnaderna i hotellverksamhet är själva servicebiten, att man måste ha en stab med personer anställda som eventuellt kan hjälpa kunden. Kan det skötas själv eller läggas ut den servicen blir det inte dyrare för kunden, säger han.

El och bredband ingår

Ägarna bestämmer hyran och hyresgästerna ska slippa ordna med exempelvis el och bredband.

Vad kan sätta käppar i hjulet för projektet?

– Det finns alltid risker och hinder. Det kan vara en stor konjunktursvängning som gör det svårt att få finansiering eller att Riksbanken höjer räntan två procent och folk blir oroliga.

Mer: Lifetime Ekerö

Enligt mäklaren säljs de mindre lägenheterna, på 30 kvadratmeter, för 1 485 000 kronor.

De större, på 45 kvadratmeter, kostar 1 985 000 kronor.

Lägenheterna räknas som bostadsrätter och ingår i en bostadsrättsförening. Såväl företag som privatpersoner kan köpa en lägenhet.

På den 2 998 kvadratmeter stora tomten ska det finnas 34 parkeringsplatser med laddstolpe.

Källa: www.bjurforsnaringsliv.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Suveräna serieledare tar sommaruppehåll

Sport Efter halva serien spelad är Ekerös fotbollsdamer i överlägsen serieledning. – Vi är inne i ett flow just nu, säger tränaren Henrik Nilsson.onsdag 20/6 9:16

Bokhojen rullar på Mälaröarna igen

Nyheter En sommartradition är tillbaka. Den här veckan rullade bibliotekens bokhoj igen. I lådan finns allt från barnböcker till deckare.onsdag 20/6 8:42

Rena snurret på parkeringskarusellen

Nyheter Hur tänkte ni nu? En läsare hörde av sig till redaktionen med den ödmjuka frågan till sina medparkerare på Karusellplan.tisdag 19/6 15:39

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter