ÖPPNAR. Lotta Alkeborn, med hunden Doris, öppnar blom- och bokbutiken Books & Flowers på Lilla Essingen på fredag. Foto: Per Brandt

Ny bok- och blombutik vill vara mötesplats

Blommor, böcker och bekantskaper. Det vill Lotta Alkeborn bidra med till Lilla Essingen med sin nya butik.

  • Publicerad 16:30, 10 feb 2020

Sedan tre år tillbaka driver Lotta Alkeborn blom- och bokbutiken Books & Flowers på Stora Essingen. Nu på fredag på blomdagen nummer ett, alla hjärtans dag, är det dags att öppna en systerbutik på grannön, närmare bestämt på Essinge Brogata 10.

– Jag gillar samarbetet mellan öarna och tror på att binda ihop dem, säger Lotta.

Lokalen, som tidigare var en vintagebutik, ska nu målas och inredas med loungemöbler, mängder av blommor utspridda i rummet för kunderna att gå runt och kika och känna på och bokhyllor fulla av böcker. Precis som på Stora Essingen ska Lotta även anordna workshops för de, vuxna som barn, som vill lära sig mer om blommor och binderi, men även föreläsningar och bokklubbar. De exakta öppettiderna är inte spikade ännu och alla events bokar man via butikens instagram, eller genom att titta förbi eller ringa.

– Det kommer vara författarkvällar där de berättar om sina böcker, jag har bara "coffee table books". Det brukar bli trevliga kvällar. Och på bokklubbarna blir det många fina samtal, säger Lotta.

För tanken är att det mer ska vara och kännas som en mötesplats än en butik.

– Det ska inte finnas någon riktig gräns mellan oss som jobbar här och kunder, man ska kunna gå in i kylen och ta en dricka eller bara komma in och inte känna något tvång att köpa något. Det är roligt om man bara kommer in för att bli inspirerad, säger Lotta.

– Jag tror att såna här små mötesplatser har en viktig roll i framtiden eftersom det finns så otroligt många människor som är ensamma. Jag tror att blommor är inbjudande så det kanske inte känns så läskigt att ta sig in heller.