Ingrid Ljungkvist. Foto: Daniel Sjöberg

Ny bok om Håbos vikingahistoria

Ingrid Ljungkvist fortsätter sin kamp för att utbilda Håboborna i kommunens egen historia. Nu har hon skrivit sin tredje bok, som enbart handlar om run­stenarna.

  • Publicerad 08:09, 21 jun 2020

Jag vill sprida denna kunskap till alla invånare

Håbos runstenar -  Runstenstätast i världen – Håbo- Uppland- Sverige- Världen, så heter Ingrid Ljungkvists senaste bok om den historia som hon menar att alltför få Håbobor har koll på.

– Då Håbo idag består av väldigt många inflyttade är det få som kan kommunens historia. Jag vill sprida denna kunskap till alla invånare och har haft en del vikingaguidningar under årens lopp. Nu har jag bestämt att jag ägnar min tid åt att dokumentera allt jag har i huvudet då jag är 74 år! Vår turism är underutvecklad, då vi inte ens har en turistbyrå. Nu i dessa Coronatider är ju folk hemma mycket och vill kanske mer undersöka sin egen kommun, skriver hon i ett mejl till tidningen.

Ingrid Ljungkvist har alltså skrivit böcker förr och i september förra året träffade tidningen henne i samband med att hon sålde sina verk på Ica i Bålsta centrum.

– Håbo har hela Mälardalens mest unika vattenled. Det är vikingarnas E4, och parallellt med den går vandringsleden. Jag tycker att man ska ordna vikingaresor till Håbo kommun, sa hon då.

De tidigare böckerna heter, Håbo- med forntid att förvalta och Väppeby gårds historia med herrefolk och lantarbetare från forntid till nutid och nu blir det alltså en tredje.

– Boken är i läroboksformat och med spiralbindning så att man kan ha den i bilen och slå upp rätt runsten.

Bästa placeringen någonsin för Upplands-Bro

Upplands-Bro klättrar på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Nu är kommunen på plats 12 i landet. – Det är ett styrkebesked och ett kvitto på att vi har ett bra samarbete med...onsdag 23/9 10:07

Sämsta placering någonsin för Håbo på näringslivsranking.

Håbo siktar uppåt – men rasar i stället. När företagsklimatet granskas hamnar kommunen på plats 206 i landet, sämsta placeringen någonsin. – Det är i första hand nytillkomna kategorier som...onsdag 23/9 9:46