Nöd. I Henrik Focks bok utgörs bakgrunden av matbrist, något som utlöste hungerkravaller i Stockholm 1917. Foto: Oskar Omne, Axel Malmström/Stockholmskällan

Ny bok om Kungsholmen under första världskriget

Svält i Sverige – lyxliv på Hantverkargatan. I sin nya bok tecknar Henrik Fock bilden av klasskamp i ett Stockholm skuggat av världskrig.

  • Publicerad 16:10, 21 okt 2019

Den erfarne författaren Focks nya bok heter "Gulaschbaronen" och handlar om 1910-talets Sverige, då krigspolitik skapade nöd. Gulaschbaronen är då en man som utan skrupler skor sig via samhällets skuggsida, genom svarta affärer.

– Det är en berättelse om människor, deras strävan efter framgång, och om klasskamp och kärlek. Jag har gjort jättemycket forskning kring första världskriget för att beskriva dåtidens situation, som få tänker på idag, säger Henrik Fock, Kungsholmsbo sedan många år.

Nu släpps bok om Lilla Essingens klassresa

Regeringen gav inte efter för krav på att sluta handla med Tyskland under första världskriget, vilket till slut gjorde att England skar av exporten av brödsäd. Det resulterade i svensk svält, vilket nästan ledde till revolt i april 1917 när demonstranter försökte ta över riksdagen.

– Det var en dramatisk tid. Samtidigt fanns de så kallade gulaschbaronerna som blev stenrika på det här. Sedan har jag i min bok en aktör som går åt andra hållet. Han blir socialist.

Bor i kyffe

Gulaschbaronen i boken flyttar till Stockholm från vischan, in i ett litet kyffe i hörnet Kaplansbacken/Hantverkargatan, ett av Kungsholmens äldsta hus. Sedan när krigsprofiten börjar flöda går flyttlasset till en vräkigare våning på Hantverkargatan 15.

– Ja, han vandrar runt mycket på Kungsholmen. Men boken har många skådeplatser.

Vilken är din egen favoritplats i stadsdelen?

– Jag är inte religiös. Men från Kungsholmskyrkan, sluttningen ned mot Hantverkargatan, bland träden där är det väldigt fint. Där har jag gått många gånger.

Populära ostbutiken vägrar växa ifrån Kungsholmen

Hantverkargatan på 1910-talet. Foto: Stockholmskällan