Handel. Affärerna på 1950-talet vid Ståltrådsvägen Foto: Sune Sundahl Ark/Des

Ny bok om ljuva livet i Johannesfred

Deras vänskap startade redan i sandlådan, fortsatte under uppväxten och in i yrkeslivet. Nu har Kent Edlund och Bengt Julin skrivit en bok om livet i Johannesfred mellan 1950- och 1970-talet.

  • Publicerad 15:27, 29 nov 2019

Att skriva en bok om Brommas kanske mest anonyma område, Johannesfred, har länge varit en tanke som funnits hos vännerna Kent Edlund och Bengt Julin. Båda växte upp i området på 50-talet, och bodde där i 20 års tid. Idag bor dock ingen av dem kvar, utan har flyttat till Bromsten respektive Viksjö.

– Det som är speciellt är att av de som bodde i Johannesfred mellan 50- och 70-talet bor de flesta inte kvar där idag. Visserligen bor det ju folk som har flyttat in där nu, men inte många av de gamla, säger Bengt.

Har förändrats med åren

Båda beskriver uppväxten i "Jompa" som bra. Då var det ett lantligt område nära Bällstaviken, före Huvudstabrons tid. Kent, som även är ledamot i Bromma hembygdsförening, berättar att han ofta tar promenader i Johannesfred, och vittnar om en stor förändring.

– Då fanns det betydligt fler barn än nu. De gamla butikerna som Konsum, fiskaffären, skomakeriet och färgaffären finns inte kvar. Även grönområdet Norrby gärde är borta idag, säger Kent.

– När Johannesfred byggdes i slutet av 1940- och i början av 1950-talet var tanken att allt skulle vara nära. De som bodde där arbetade i industriområdet, eller gick ner för backen och tog en buss som fraktade dem till Alviks tunnelbana, säger Bengt.

Ulvsunda industriområde på 60-talet. Bilden är från Bromma hembygdsförenings bildarkiv. Foto: Okänd

Lek. Barn i sandlådan på Johannesfredsvägen 64 i slutet av 60-talet. Foto: Förmedlade av Krister Andreasson

Anledningen till att de valde att skriva om just Johannesfred, är för att det enligt dem inte finns så mycket skrivet om området sedan tidigare. Boken beskriver de som både en självbiografi, skriven ur ett barns och tonårings perspektiv, och en historiebok om området.

– Vi vänder oss inte enbart till folk som bott i Johannesfred, utan ser det som ett dokument från 50-och 60-talet med bilder och berättelser som vem som helst kan känna igen sig i, säger Bengt.

Efterlyst gamla bilder

Att skriva boken, som heter Johannesfred 1950-1970, har varit ett projekt under fyra års tid, och ett gediget detektivarbete ligger bakom. I Facebookgruppen Vi från "Jompa" Johannesfred, har de efterlyst bilder från 50- till 70-talet, men även samlat in material från Bromma hembygdsförenings arkiv.

Vännerna säger att de redan fått positiv respons.

– Det känns jätteroligt, många är intresserade. Boken kan tillföra mycket till både de som bott här förr och de som bor här nu, säger Kent.

Johannesfred 1950-1970

Den som vill beställa den gör det antingen via mejl: info@instantbook.se, eller telefon: 08-651 39 10. Alternativt hämtas hos förläggaren inne i stan, Kungsgatan 77.

Boken kommer även att säljas på Bromma hembygdsförenings öppet hus i Åkeshovs slott, den 3 december mellan klockan 14-16.