SLAGSMÅL. Ungdomar utmanar varandra till slagsmål via sociala medier. Den nya våldsleken kallas "mannas". Foto: Mostphotos

Ny brutal våldslek sprids bland unga på Södermalm

Ett nytt våldsfenomen sprids bland högstadieelever i Stockholm. Via sociala medier utmanar ungdomar varandra i slagsmål, man mot man. Ställer man inte upp väntar repressalier.

  • Publicerad 20:00, 4 dec 2018

Företeelsen som har kommit till polisens, skolans och socialtjänstens kännedom kallas för ”mannas”.

En mot en, eller två mot två, bestämmer högstadieelever en tid och plats för att mötas och slåss. Förfrågningarna skickas via sociala medier.

– Tackar man nej till utmaningen att slåss kan det finnas risk för andra negativa konsekvenser. Eleven kan bli uppsökt och slagen ändå, säger Emma Holmgren, avdelningschef på Södermalms socialtjänst.

Fotboll eller fight club?

Tidigare har det gjorts riktade insatser i samband med att unga medlemmar i olika supporterfalanger till idrottsklubbar har stämt möte för att slåss. Men ”mannas” är något annat.

– Här utmanar ungdomarna varandra via sociala medier. Det stora problemet är att det ofta är åskådare, andra ungdomar som bevittnar eller står och hejar på under slagsmålet, säger Emma Holmgren.

Tyst fenomen

Socialtjänsten, skolor och polisen arbetar nu tillsammans för att få ”mannas” att upphöra. Det är svårt att säga hur pass utbredd den nya slagsmålstypen är.

– Det är ett tyst fenomen. Ungdomarna pratar inte om det här, så därför är det extra viktigt att föräldrar tar snacket med barnen, säger Anders Lindberg, kommissarie och kommunpolis på Södermalm.

Åsö grundskola har ett flertal fall där elever på skolan har varit involverade i den nya våldsleken. Enligt Hans Björck, biträdande rektor på Åsö, har uppgörelserna skett på fritiden och inte i skolan.

– Hur allvarligt det är, och i vilken omfattning det här sker, vet vi inte. Men vi vill gå ut brett och informera vårdnadshavare om det här, helt enkelt mota Olle i grind innan det här växer, säger Hans Björck.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Polisen, skolor på Södermalm och fältassistenter har tillsammans skickat ut ett informationsbrev om "mannas" till föräldrar.

– Vi vill verkligen att vårdnadshavare ska vara uppmärksamma och prata med sina barn om detta. Det här behöver avbrytas, det är inte okej, säger Emma Holmgren.

Mannas – så går det till

✔ En eller två personer skickar ut en förfrågan/utmaning om att slåss.

✔ Slagsmålskämparna bestämmer en tid och plats.

✔ Åskådare kommer till platsen och tittar på när personerna slåss.

✔ Antar man inte utmaningen kan man bli slagen i skolan.

Visa merVisa mindre